reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Najnowsze artykuły w dziale Leki
Witamina B nową bronią przeciwko chorobie Alzheimera? (2010-09-09)

Naukowcy z Oxfordu sądzą, że ich nowe odkrycie może zrewolucjonizować leczenie tej choroby. Ich badania wykazały, że duże dawki tabletek z witaminą B mogą aż o połowę zmniejszyć wskaźnik ubytków w mózgu – fizycznych symptomów związanych z utratą pamięci oraz demencją u starszych osób. więcej

Posiadanie nieznacznej ilości narkotyków ma być dozwolone (2010-09-09)

Według rządowego projektu ustawy, będzie można posiadać przy sobie niewielką ilość narkotyków na własny użytek. Projekt nie precyzuje jednak jakie dokładnie dawki będą legalne. Tymczasem Polska Sieć ds. Polityki Narkotykowej proponuje stworzeni tabeli dozwolonych ilości. Co to oznacza? więcej

Kontrowersyjne badania : grzyby halucynogenne pomogą w leczeniu chorych na raka (2010-09-08)

Grzyby o działaniu narkotycznym mogą być używane, i to w bezpieczny sposób, jako metoda poprawiania jakości życia pacjentów w zaawansowanym stadium raka, donoszą naukowcy. Ich badania wywołują spore kontrowersje. więcej

Leki, które bierzesz mogą wpłynąć na wyniki twoich badań (2010-09-07)

Nawet popularne leki bez recepty mogą wpływać na wyniki badań laboratoryjnych – informują specjaliści. To zjawisko może mieć negatywne skutki dla leczenia. więcej

Nowe antybiotyki powstaną z mózgów owadów? (2010-09-07)

Coraz więcej szczepów bakterii jest odporna na antybiotyki, dlatego naukowcy poszukują nowych substancji, które można by zastosować w leczeniu ludzi. Brytyjscy badacze właśnie odkryli, że źródłem nowych antybiotyków mogą być mózgi szarańczy i karaluchów. więcej

Poznajemy witaminy: witamina B7 (2010-09-06)

Witamina B7, czyli biotyna, należy do witamin z grupy B. to związek chemiczny zawierający siarkę, występujący w organizmach roślin i zwierząt. więcej

Poznajemy witaminy: witamina E (2010-08-30)

Witamina E (tokoferol) bierze udział m.in. w przemianie materii, uczestniczy też w procesach odtruwania i pobudza produkcję substancji zakrzepowych. Współdziałając z witaminami A, C i karotenoidami, zmniejsza ryzyko nowotworów. więcej

Cynamon – sposób na wysoki cukier (2010-08-27)

Cynamon, słodko-korzenna przyprawa, znana w naszej kuchni od lat, okazuje się mieć walory nie tylko smakowe i, podobno, afrodyzjakalne. Naukowcy, którzy przeprowadzili badania dla amerykańskiego ministerstwa rolnictwa, donieśli, że cynamon może mieć znaczący wpływ na nasze zdrowie. więcej

Świeżo wyciśnięty czosnek jest najlepszy dla serca (2010-08-25)

Zdrowotne właściwości tego warzywa znane są nam od lat. Teraz okazuje się, że dla naszego serca lepszy jest surowy, świeżo wyciśnięty i aromatyczny niż przetworzony i ugotowany czosnek. Donieśli o tym niedawno naukowcy. więcej

Poznajemy witaminy: witamina B12 (2010-08-23)

Witamina B12, znana również jako cyja kobalamina lub kobalamina, bierze udział w tworzeniu czerwonych komórek krwi, syntezie RNA i DNA a także w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. więcej