reklama
Seniorzy są aktywniejsi seksualnie od seniorek (Komentarzy: 35)
Jakie podwyżki emerytur w 2011 roku? (Komentarzy: 25)
Dla seniorów Hiszpania jest tańsza (Komentarzy: 20)
Odwrócona hipoteka, czyli jak dorobić do emerytury? (Komentarzy: 16)
Sanatoria: Przerzeczyn-Zdrój (Komentarzy: 13)
Świeżo wyciśnięty czosnek jest najlepszy dla serca
(2010-08-25)Zdrowotne właściwości tego warzywa znane są nam od lat. Teraz okazuje się, że dla naszego serca lepszy jest surowy, świeżo wyciśnięty i aromatyczny niż przetworzony i ugotowany czosnek. Donieśli o tym niedawno naukowcy.
Czosnkowi, tak lubianemu w naszej kuchni, od lat przypisywano korzystne oddziaływanie na nasze serce, m.in. za sprawą obniżania poziomu cholesterolu. Teraz naukowcy z USA przeprowadzili badania, których wyniki wskazują na to, że czosnek jest najlepszy dla naszego serca kiedy jest surowy, świeżo wyciśnięty i mocno pachnący. Świeży czosnek ma większą zdrowotną moc niż czosnek suszony czy gotowany.
Naukowcy podważyli w swoich badaniach twierdzenie, że korzyści zdrowotne z jedzenia czosnku wynikają z tego, że ten zawiera bardzo dużo antyoksydantów. Odkryli oni coś innego. Otóż korzystny wpływ czosnku na zdrowie serca ma być wynikiem działania siarkowodoru. Substancja ta tworzy się w momencie kiedy czosnek jest krojony lub zgniatany, a kiedy go zjadamy, rozluźnia naczynia krwionośne, co zwiększa przepływ krwi. Suszony ani gotowany czosnek nie dostarcza organizmowi siarkowodoru.
Badania, które przeprowadzono na szczurach laboratoryjnych, pokazały, że zarówno świeżo wyciśnięty jak i przetworzony czosnek jest w stanie redukować uszkodzenia spowodowane brakiem tlenu, jednak to świeży czosnek w większym stopniu wpływał na przywrócenie dobrego przepływu krwi w aorcie i podwyższał ciśnienie w lewej komorze serca.
Wyniki tych badań mogą być, według naukowców, bardzo istotne dla pacjentów chorujących na serce, którzy poszukują naturalnych leków uzupełniających.
Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
choroby, kuchnia, leki, medycyna, nauka, zdrowie
Podobne artykuły/wiadomości: |
Podziel się artykułem
Artykuł został opracowany przez: |
2010-08-25 | 14:50:12
jak mój mąż się nażre świeżego czosnku to przez trzy dni tak od niego wali, że mógłby zabić oddechem Więcej |