reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Artykuł w dziale Leki

Świeżo wyciśnięty czosnek jest najlepszy dla serca

(2010-08-25)

Zdrowotne właściwości tego warzywa znane są nam od lat. Teraz okazuje się, że dla naszego serca lepszy jest surowy, świeżo wyciśnięty i aromatyczny niż przetworzony i ugotowany czosnek. Donieśli o tym niedawno naukowcy.

 

Świeżo wyciśnięty czosnek jest najlepszy dla sercaCzosnkowi, tak lubianemu w naszej kuchni, od lat przypisywano korzystne oddziaływanie na nasze serce, m.in. za sprawą obniżania poziomu cholesterolu. Teraz naukowcy z USA przeprowadzili badania, których wyniki wskazują na to, że czosnek jest najlepszy dla naszego serca kiedy jest surowy, świeżo wyciśnięty i mocno pachnący. Świeży czosnek ma większą zdrowotną moc niż czosnek suszony czy gotowany.

 

Naukowcy podważyli w swoich badaniach twierdzenie, że korzyści zdrowotne z jedzenia czosnku wynikają z tego, że ten zawiera bardzo dużo antyoksydantów. Odkryli oni coś innego. Otóż korzystny wpływ czosnku na zdrowie serca ma być wynikiem działania siarkowodoru. Substancja ta tworzy się w momencie kiedy czosnek jest krojony lub zgniatany, a kiedy go zjadamy, rozluźnia naczynia krwionośne, co zwiększa przepływ krwi. Suszony ani gotowany czosnek nie dostarcza organizmowi siarkowodoru.

 

Badania, które przeprowadzono na szczurach laboratoryjnych, pokazały, że zarówno świeżo wyciśnięty jak i przetworzony czosnek jest w stanie redukować uszkodzenia spowodowane brakiem tlenu, jednak to świeży czosnek w większym stopniu wpływał na przywrócenie dobrego przepływu krwi w aorcie i podwyższał ciśnienie w lewej komorze serca.

 

Wyniki tych badań mogą być, według naukowców, bardzo istotne dla pacjentów chorujących na serce, którzy poszukują naturalnych leków uzupełniających.

Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
choroby, kuchnia, leki, medycyna, nauka, zdrowie

Podobne artykuły/wiadomości:

Podziel się artykułem

wykop.pl Share

 

Artykuł został opracowany przez:
BycSeniorem.pl

Komentarze do artykułu Świeżo wyciśnięty czosnek jest najlepszy dla serca

jak mój mąż się nażre świeżego czosnku to przez trzy dni tak od niego wali, że mógłby zabić oddechem Więcej