reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Artykuł w dziale Leki

Poznajemy witaminy: witamina E

(2010-08-30)

Witamina E (tokoferol) bierze udział m.in. w przemianie materii, uczestniczy też w procesach odtruwania i pobudza produkcję substancji zakrzepowych. Współdziałając z witaminami A, C i karotenoidami, zmniejsza ryzyko nowotworów.

 

poznajemy witaminy: witamina eNależy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina ta jest głównym antyoksydantem, chroniącym przed utleniaczami. Te właściwości antyutleniające witaminy E, są często wykorzystywane w produkcji olejów roślinnych, margaryny i innych produktów, gdzie używa się jej jako konserwantu przeciwdziałającego jełczeniu tłuszczu.

 

Bierze ona też aktywny udział w dostarczaniu do komórek składników odżywczych. Tokoferol u mężczyzn jest niezbędny do produkcji spermy. Jest wykorzystywana do leczenia bezpłodności.

 

W naturze witamina E powstaje jedynie w roślinach. Organizmy zwierząt nie potrafią same jej wytwarzać. Występuje w co najmniej ośmiu postaciach. Dla człowieka najistotniejszą rolę odgrywa tzw. alfa-tokoferol. Działając razem z witaminami A, C, karotenoidami, bioflawonoidami oraz selenem, przeciwdziała powstawaniu wolnych rodników i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych.

 

Skutki niedoboru witaminy E:

 

Witamina ta występuje powszechnie i rzadko spotyka się jej niedobór, jednak w przypadku awitaminozy może pojawić się: rozdrażnienie, problemy z koncentracją, pogorszenie wzroku. Niedobór witaminy E może prowadzić również do bezpłodności, zwiększonego ryzyka chorób serca, dystrofii mięśniowej. Brak tokoferolu może również przyspieszać starzenie się skóry, gorsze gojenie się ran, rogowacenie skóry. U dzieci i niemowląt może prowadzić do niedokrwistości.

 

Skutki nadmiaru witaminy E:

 

Hiperwitaminoza tej witaminy praktycznie się nie zdarza. Jednak w przypadku spożywania więcej niż 1000 mg witaminy E mogą się pojawić takie efekty uboczne jak: bóle głowy, osłabienie, zmęczenie oraz zaburzenia widzenia.

 

W jakich produktach spożywczych znajdziemy witaminę E?

 

Witamina E występuje naturalnie przede wszystkim w olejach roślinnych, a także w migdałach, marchewce, orzechach włoskich, orzechach ziemnych, kiełkach pszenicy, pełnoziarnistej mące, brukselce, roślinach zielonolistnych. W mniejszych dawkach możemy znaleźć ją w mleku, jajach czy w bananach.

Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
choroby, leki, medycyna, witaminy, zdrowie

Podobne artykuły/wiadomości:

Podziel się artykułem

wykop.pl Share

 

Artykuł został opracowany przez:
BycSeniorem.pl

Komentarze do artykułu Poznajemy witaminy: witamina E

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!