reklama
Seniorzy są aktywniejsi seksualnie od seniorek (Komentarzy: 35)
Jakie podwyżki emerytur w 2011 roku? (Komentarzy: 25)
Dla seniorów Hiszpania jest tańsza (Komentarzy: 20)
Odwrócona hipoteka, czyli jak dorobić do emerytury? (Komentarzy: 16)
Sanatoria: Przerzeczyn-Zdrój (Komentarzy: 13)
Cynamon – sposób na wysoki cukier
(2010-08-27)Cynamon, słodko-korzenna przyprawa, znana w naszej kuchni od lat, okazuje się mieć walory nie tylko smakowe i, podobno, afrodyzjakalne. Naukowcy, którzy przeprowadzili badania dla amerykańskiego ministerstwa rolnictwa, donieśli, że cynamon może mieć znaczący wpływ na nasze zdrowie.
Otóż rozpuszczalny w wodzie wyciąg z cynamonu zawiera przeciwutleniacze, które obniżają ryzyko cukrzycy i chorób serca. Ekstrakt ten potrafi zwiększyć liczbę przeciwutleniaczy o 13-23 procent, a tym samym doprowadzić do spadku stężenia glukozy we krwi.
W badaniach wzięły udział 22 otyłe osoby, u których stwierdzono zaburzenia stężenia glukozy. Ich stan zdrowia określa się jako przedcukrzycowy. Naukowcy obserwowali te osoby przez 12 tygodni.
Wszyscy uczestnicy badań zostali podzieleni na dwie grupy, z których jedna otrzymywała placebo, druga 250 miligramów suszonego, rozpuszczalnego w wodzie cynamonu. Przyjmowali je dwa razy dziennie i, co istotne, przy zachowaniu swojej dotychczasowej diety.
Na początku badań, po 6 tygodniach i, ostatni raz, po zakończeniu obserwacji, badanym pobierano krew do analizy. Jak się okazało, cynamon w istotny sposób zwiększał liczbę przeciwutleniaczy i tym samym obniżał poziom cukru tych osób.
Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
choroby, kuchnia, leki, medycyna, nauka, zdrowie
Podobne artykuły/wiadomości: |
Podziel się artykułem
Artykuł został opracowany przez: |
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!