reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Najnowsze informacje powiązane z tagiem Przepisy kulinarne

1 2 3 4

Co to jest glutaminian sodu? (2011-01-11)

Coraz częściej w reklamach różnych produktów słyszymy następującą regułkę: nie zawiera glutaminianu sodu. Większość  z nas spodziewa się pewnie, że to jakaś chemiczna substancja i oczywiście ma rację. Jednak co to za związek, jakie ma właściwości i czemu służy jako składnik produktów spożywczych, to dla przeciętnego konsumenta pozostaje tajemnicą. Dlatego postanowiliśmy przybliżyć Czytelnikom krótki opis glutaminianu sodu. więcej

Kilka pomysłów na niedzielny obiad (2011-01-07)

W niedzielę przychodzi rodzina na obiad – dzieci, wnuki – co zaserwować naszym ukochanym? Jakąś wykwintną, oryginalną potrawę, a może raczej danie z tradycyjnej polskiej kuchni? Przewrotnie odpowiadam: jedno i drugie. więcej

Produkty rodem z Dolnego Śląska (2011-01-06)

Robiąc zakupy, zwykle nie zwracamy uwagi na region, z którego dane produkty pochodzą. Tymczasem, wiele z nich wytwarzanych jest w okolicznych miejscowościach i, co więcej, stanowią tamtejsze tradycyjne specjały. Poniżej przedstawiamy  kilka kulinarnych propozycji wywodzących się z Dolnego Śląska. więcej

Czy mleko jest szkodliwe? (2011-01-03)

Cichy morderca, biała śmierć, mleczny nałóg - na temat mleka wypowiadano już dużo skrajnych opinii. Jedno jest pewne – picie mleka przez osoby dorosłe ma równie wiele przeciwników jak zwolenników. więcej

Smacznie i zdrowo - 5 dań z kiszonej kapusty (2010-12-23)

Kapusta kiszona to specjał łatwo dostępny, niedrogi a do tego zdrowy. Zawiera kwas mlekowy, któremu zawdzięcza kwaśny smak , sole mineralne, witaminy, przeciwutleniacze. Kapustę w tym wydaniu można wykorzystać do dań głównych oraz jako dodatki do nich, do zup, surówek oraz przekąsek. Poniżej przedstawiamy więc kilka pomysłów na potrawy z kapustą kiszoną. więcej

Jak zdrowo przetrwać święta? (2010-12-23)

Składając życzenia świąteczne, życzymy sobie i naszym najbliższym szczęścia i zdrowia. Niestety, chwilę później zasiadamy przy suto zastawionym stole i jemy - dużo i tłusto. Właśnie w okresach świątecznych nasz układ pokarmowy przeżywa szok. My zaś czujemy się przejedzeni, ociężali i nierzadko odczuwamy bolesne kłopoty żołądkowe, bo.. trudno jest odmówić sobie skosztowania piernika babci albo tak wyczekiwanych przysmaków. więcej

Wino białe, czerwone, różowe... do czego je podawać? (2010-12-16)

Wyprodukowanie dobrego wina wymaga wiele pracy a także czasu. Alkohol ten znany był już w starożytności, stanowił dodatek do hucznych zabaw jak i do ceremonii religijnych. Dzisiaj wino chętnie serwujemy do posiłków przy okazji różnych imprez lub bez nich. Jednak rzadko zdajemy sobie sprawę jak dobrać wino do potrawy, jakimi kryteriami się kierować. więcej

Ab ovo... jajko (2010-12-13)

Jajko często gości na polskich stołach. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na urozmaicone potrawy jajeczne. więcej

Marchewka i jej zalety - przepisy na zdrowe przekąski (2010-12-13)

Marchewka to skarbnica soli mineralnych i witamin, które są teraz, w okresie jesiennym, niezbędne w każdym organizmie. Warzywo to wpływa również na poprawę pamięci dzięki luteolinie. więcej

Co i jak długo można przechowywać w zamrażalniku? (2010-12-10)

Kiedy kończy się lato, sięganie po warzywa czy owoce z domowej grządki także dobiega końca. Wyjściem z sytuacji może okazać się mrożenie. W środku zimy także możesz upiec ciasto z ulubionymi owocami ze swojego ogródka, lub ugotować pyszną zupę warzywną bez konieczności pójścia do sklepu. Sprawdź co, i ile możesz trzymać w zamrażalniku. więcej

1 2 3 4