reklama
Seniorzy są aktywniejsi seksualnie od seniorek (Komentarzy: 35)
Jakie podwyżki emerytur w 2011 roku? (Komentarzy: 25)
Dla seniorów Hiszpania jest tańsza (Komentarzy: 20)
Odwrócona hipoteka, czyli jak dorobić do emerytury? (Komentarzy: 16)
Sanatoria: Przerzeczyn-Zdrój (Komentarzy: 13)
Produkty rodem z Dolnego Śląska
(2011-01-06)Robiąc zakupy, zwykle nie zwracamy uwagi na region, z którego dane produkty pochodzą. Tymczasem, wiele z nich wytwarzanych jest w okolicznych miejscowościach i, co więcej, stanowią tamtejsze tradycyjne specjały. Poniżej przedstawiamy kilka kulinarnych propozycji wywodzących się z Dolnego Śląska.
Jednym ze słodkich przysmaków, który z powodzeniem produkowany jest w tym regionie jest miód. I jest go kilka rodzajów. Mało popularna odmiana-miód wrzosowy-pochodzi z Borów Dolnośląskich. Ma charakterystyczną galaretowatą konsystencję oraz delikatnie gorzkawy posmak. Inny typ miodu wytwarzany jest w Dolinie Baryczy-to miód wielokwiatowy, w którego skład wchodzi ponad 500 gatunków roślin! Ze względu na taką różnorodność składników miód ten jest źródłem wielu substancji odżywczych, co wpływa na jego wysoka wartość zdrowotną.
Kolejnym lokalnym rarytasem są ogórki konserwowe ze Ścinawy. Ich tajemnica kryje się w procesie produkcyjnym, podczas którego wszelkie czynności wykonuje się ręcznie.
Z kolei dolnośląski Milicz od dawna znany jest ze stawów hodowlanych. Już cystersi zapoczątkowali tam hodowlę karpi. Wszystko odbywa się pod stałą kontrolą weterynarzy i ichtiologów, a ryby karmione są naturalnymi paszami. Dzięki temu karpie są najwyższej jakości.
Wśród dolnośląskich produktów jest też Wino Śląskie. Produkuje się je w okolicach Środy Śląskiej, a tamtejsza winnica jest największą polską winnicą ekologiczną.
W Kamiennej Górze natomiast jedna ze spółdzielni mleczarskich wyspecjalizowała się w produkcji sera pleśniowego. Jest to więc propozycja dla miłośników bardziej wyrafinowanych smaków.
Wyżej wymienione produkty to zaledwie przedsmak wszystkich dolnośląskich smakołyków, które znajdują się na Liście Produktów Tradycyjnych. Oprócz nich tym tytułem mogą poszczycić się m.in. Ser zgorzelecki, Chleb chłopski z Rogowa Sudeckiego, Keselica, Juha, Piwo „Książęce z Lwówka” czy Ciasto z kruszonką z Ziemi Kłodzkiej. Poza tradycyjnymi potrawami z województwa dolnośląskiego wywodzi się jeszcze sporo innych produktów spożywczych, które póki co, miana tradycyjnych nie uzyskały. Dolnośląscy smakosze mają w czym wybierać!
Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
Przepisy kulinarne, kuchnia
Podobne artykuły/wiadomości: |
Podziel się artykułem
Artykuł został opracowany przez: |
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!