reklama
Seniorzy są aktywniejsi seksualnie od seniorek (Komentarzy: 35)
Jakie podwyżki emerytur w 2011 roku? (Komentarzy: 25)
Dla seniorów Hiszpania jest tańsza (Komentarzy: 20)
Odwrócona hipoteka, czyli jak dorobić do emerytury? (Komentarzy: 16)
Sanatoria: Przerzeczyn-Zdrój (Komentarzy: 13)
Marchewka i jej zalety - przepisy na zdrowe przekąski
(2010-12-13)Marchewka to skarbnica soli mineralnych i witamin, które są teraz, w okresie jesiennym, niezbędne w każdym organizmie. Warzywo to wpływa również na poprawę pamięci dzięki luteolinie.
Marchewka dzięki beta-karotenom poprawia koloryt skóry, zmniejsza zmarszczki, korzystnie wpływa na wzrok. Ta pyszna i zarazem niesamowicie zdrowa roślina może być podawana w rozmaitych postaciach. Począwszy od chrupiącej surowej formy, przez dodatek do obiadu, kończąc na pysznych, pożywnych ciastach. Oto kilka najciekawszych propozycji na przekąski z marchwi.
Zupa marchewkowa
- 2 łyżki masła
- 1/2 dużej cebuli, posiekanej w kostkę
- 23 dag marchewki, posiekanej w plastry
- 1 duża pietruszka, posiekana w plastry
- 1 łyżka drobno startego imbiru
- 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
- 300 ml bulionu warzywnego
- 60 ml płynnej śmietanki 18%
- sól i pieprz
Masło roztopić, dodać cebulę - gotować, mieszając przez 3 min. aż lekko zmięknie. Dorzucić marchewkę i pietruszkę gotować aż zmiękną, przez 15 min. Dodać imbir, skórkę z pomarańczy i bulion. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i dusić przez pół godziny. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na krem i przelać z powrotem do umytego rondla, dodając śmietankę, doprawić solą, pieprzem.
Surówka marchewkowo-chrzanowa
- 40 dag marchewki
- 100 ml śmietany
- 15 dag jabłek
- 4 dag chrzanu
- zielenina
- sól
- sok z cytryny
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Jabłka przekroić na pół, usunąć z nich gniazda nasienne. Następnie zetrzeć na tarce, połączyć z marchewką, śmietaną, chrzanem i posiekaną zieleniną. Na końcu doprawić do smaku.
Ciasto marchewkowe
- 4 jajka
- 1,5 szk. cukru
- 2 szk. startej marchwi (ubite szklanki) na dużych oczkach
- 2 szk. mąki
- 3/4 kostki margaryny
- po 2 łyżeczki sody, proszku do pieczenia i cukru waniliowego
- 4 łyżeczki cynamonu
- rodzynki
Jajka ubić z cukrem, dodać marchew, mąkę i wszystkie sypkie składniki. Margarynę rozpuścić, ostudzić i wlać do masy, wsypać rodzynki. Wszystko wymieszać.
Piec ok. 50 min. w 200 s.
Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
Przepisy kulinarne, kuchnia
Podobne artykuły/wiadomości: |
Podziel się artykułem
Artykuł został opracowany przez: |
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!