reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Artykuł w dziale Kulinaria

Marchewka i jej zalety - przepisy na zdrowe przekąski

(2010-12-13)

Potrawy z marchwiiMarchewka to skarbnica soli mineralnych i witamin, które są teraz, w okresie jesiennym, niezbędne w każdym organizmie. Warzywo to wpływa również na poprawę pamięci dzięki luteolinie.


Marchewka dzięki beta-karotenom poprawia koloryt skóry, zmniejsza zmarszczki, korzystnie wpływa na wzrok. Ta pyszna i zarazem niesamowicie zdrowa roślina może być podawana w rozmaitych postaciach. Począwszy od chrupiącej surowej formy, przez dodatek do obiadu, kończąc na pysznych, pożywnych ciastach. Oto kilka najciekawszych propozycji na przekąski z marchwi.


Zupa marchewkowa

  • 2 łyżki masła
  • 1/2 dużej cebuli, posiekanej w kostkę
  • 23 dag marchewki, posiekanej w plastry
  • 1 duża pietruszka, posiekana w plastry
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 60 ml płynnej śmietanki 18%
  • sól i pieprz


Masło roztopić, dodać cebulę - gotować, mieszając przez 3 min. aż lekko zmięknie. Dorzucić marchewkę i pietruszkę  gotować aż zmiękną, przez 15 min. Dodać imbir, skórkę z pomarańczy i bulion. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i dusić przez pół godziny. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na krem i przelać z powrotem do umytego rondla, dodając śmietankę, doprawić solą, pieprzem.


Surówka marchewkowo-chrzanowa

  • 40 dag marchewki
  • 100 ml śmietany
  • 15 dag jabłek
  • 4 dag chrzanu
  • zielenina
  • sól
  • sok z cytryny


Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Jabłka przekroić na pół, usunąć z nich gniazda nasienne. Następnie zetrzeć na tarce, połączyć z marchewką, śmietaną, chrzanem i posiekaną zieleniną. Na końcu doprawić do smaku.


Ciasto marchewkowe

  • 4 jajka
  • 1,5 szk. cukru
  • 2 szk. startej marchwi (ubite szklanki) na dużych oczkach
  • 2 szk. mąki
  • 3/4 kostki margaryny
  • po 2 łyżeczki sody, proszku do pieczenia i cukru waniliowego
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • rodzynki


Jajka ubić z cukrem, dodać marchew, mąkę i wszystkie sypkie składniki. Margarynę rozpuścić, ostudzić i wlać do masy, wsypać rodzynki. Wszystko wymieszać.
Piec ok. 50 min. w 200 s.

Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
Przepisy kulinarne, kuchnia

Podobne artykuły/wiadomości:

Podziel się artykułem

wykop.pl Share

 

Artykuł został opracowany przez:
BycSeniorem.pl

Komentarze do artykułu Marchewka i jej zalety - przepisy na zdrowe przekąski

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!