reklama
Seniorzy są aktywniejsi seksualnie od seniorek (Komentarzy: 35)
Jakie podwyżki emerytur w 2011 roku? (Komentarzy: 25)
Dla seniorów Hiszpania jest tańsza (Komentarzy: 20)
Odwrócona hipoteka, czyli jak dorobić do emerytury? (Komentarzy: 16)
Sanatoria: Przerzeczyn-Zdrój (Komentarzy: 13)
Kilka pomysłów na niedzielny obiad
(2011-01-07)W niedzielę przychodzi rodzina na obiad – dzieci, wnuki – co zaserwować naszym ukochanym? Jakąś wykwintną, oryginalną potrawę, a może raczej danie z tradycyjnej polskiej kuchni? Przewrotnie odpowiadam: jedno i drugie.
Często rodzice nie mają czasu na gotowanie. W związku z tym odmrażają gotowe dania, zjadają kaczkę w mandarynkach w pobliskiej chińskiej restauracji lub hamburgera... w pobliskiej „restauracji”. Z tego powodu tradycyjne, proste danie będzie zarazem wyjątkowe.
Kotlet schabowy w panierce, ziemniaki z koperkiem i do tego koniecznie surówka (jeśli są małe dzieci, to najlepiej bez cebuli lub z małą ilością). Danie proste, smaczne i przez wszystkich lubiane. A jeśli schabowy przyrządzony w sposób wyjątkowy, to polecam swoje ulubione danie. Kotlety przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Kładziemy na nie plastry cebuli, pomidora i pieczemy w piekarniku około 30min. Na koniec dokładamy ser w plasterkach. Mięso pozostaje soczyste, a przygotowuje się je równie szybko jak klasyczne kotlety.
Drugą parą potraw zwyczajnych-niezwyczajnych są skrzydełka. Możemy je klasycznie upiec z dodatkiem ulubionych przypraw, a do kompletu dołożyć frytki (dzieci je uwielbiają) ze zdrowym sosem (jogurt naturalny z pietruszką, kawałkami drobno pokrojonej papryki). Na niezwykłe skrzydełka trzeba poświęcić trochę więcej czasu, głównie dlatego, że trzeba je zamarynować dzień wcześniej. Oczywiście przyprawiamy mięso do smaku (szczególnie polecam lekko ostre), a następnie smarujemy miodem. Tak przyrządzone odstawiamy do lodówki na min. 12godz. W ten sposób można podać różne części kurczaka, jednak skrzydełka za względu na małą ilość mięsa o wiele lepiej przechodzą smakiem.
Kotlety mielone, również tradycyjne, podane w jednym z zestawów (jak wyżej), mogą być zastąpione mielonymi z nadzieniem. Formując mięso do środka wkładamy kawałek ogórka konserwowego lub boczku z odrobiną żółtego sera. Niezwykle smaczne są także kotlety z brokułami. Warzywo należy wcześniej lekko podgotować i pokroić na małe różyczki. Następnie delikatnie wymieszać je z mięsem i smażyć jak zwykle.
Ostatnią trójcą potraw są zapiekanki. Wszystko przygotowuje się w jednym naczyniu żaroodpornym. Mogą to być ziemniaki, z kawałkami mięsa, wędliny lub kiełbasy, z dodatkiem ziół i jajek. Dla odmiany może być makaron ze szpinakiem i twarogiem lub makaron z pomidorami (mogą być z puszki) i mięsem mielonym, najlepiej wołowym. Każdą z potraw przyprawiamy według własnego gustu.
Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
Przepisy kulinarne, kuchnia
Podobne artykuły/wiadomości: |
Podziel się artykułem
Artykuł został opracowany przez: |