reklama
Seniorzy są aktywniejsi seksualnie od seniorek (Komentarzy: 35)
Jakie podwyżki emerytur w 2011 roku? (Komentarzy: 25)
Dla seniorów Hiszpania jest tańsza (Komentarzy: 20)
Odwrócona hipoteka, czyli jak dorobić do emerytury? (Komentarzy: 16)
Sanatoria: Przerzeczyn-Zdrój (Komentarzy: 13)
Co to jest glutaminian sodu?
(2011-01-11)Coraz częściej w reklamach różnych produktów słyszymy następującą regułkę: nie zawiera glutaminianu sodu. Większość z nas spodziewa się pewnie, że to jakaś chemiczna substancja i oczywiście ma rację. Jednak co to za związek, jakie ma właściwości i czemu służy jako składnik produktów spożywczych, to dla przeciętnego konsumenta pozostaje tajemnicą. Dlatego postanowiliśmy przybliżyć Czytelnikom krótki opis glutaminianu sodu.
Jest to organiczny związek chemiczny, który powszechnie stosowany jest jako wzmacniacz smaku i zapachu. Odkryty został przez Japończyków, którzy przez setki lat wykorzystywali w swojej kuchni wodorosty kombu, aby ulepszyć smak posiłków. Dopiero na początku XX w. udało się zidentyfikować jednen ze składników kombu odpowiedzialny za tę właściwość-kwas glutaminowy.
Jest on dodatkiem powszechnie używaym zwłaszcza w kuchni orientalnej-chińskiej i japońskiej-jednak tak naprawdę wykorzystuje się go w różnych częściach świata. Według Japończyków glutaminian sodu służy wzmocnieniu piątego smaku, który występuje w niektórych potrawach. Określa się go jako „przypominający smak rosołu” albo „mięsny”.
Kwas glutaminowy jest zatwierdzony w Unii Europejskiej i posiada kod E621. Mimo że legalny, spożyty w dużych ilościach może okazać się szkodliwy dla zdrowia . Znany jest tzw. syndrom chińskiej restauracji, który objawia się m.in. palpitacjami serca, zawrotami głowy czy niepokojem. Nazwa wzięła się stąd, że takie dolegliwości notuje się u osób, które posilały się w restauracjach kuchni wschodniej. Mogą one wynikać z przyjęcia zbyt dużej ilości glutaminianu sodu lub z nadwrażliwości na niego.
W Polsce substancja ta jest dodawana przede wszystkim do zup typu instant, konserw, sosów i innych sproszkowanych produktów spożywczych. Jeśli więc producenci informują, że nie wzbogacają swoich wyrobów glutaminianem sodu, to teoretycznie powinno to oznaczać, że będą one miały naturalny, niczym nie wzbogacony smak i aromat. Jednak to tylko kropla w morzu, bo obecnie produkcja glutaminianu sodu odbywa się na wielką skalę-wytwarza się go setki ton w skali roku.
Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
Przepisy kulinarne, choroby, kuchnia, leki, witaminy, zdrowie
Podobne artykuły/wiadomości: |
Podziel się artykułem
Artykuł został opracowany przez: |
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!