reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Artykuł w dziale Kulinaria

Smacznie i zdrowo - 5 dań z kiszonej kapusty

(2010-12-23)

kiszona kapusta przepisyKapusta kiszona to specjał łatwo dostępny, niedrogi a do tego zdrowy. Zawiera kwas mlekowy, któremu zawdzięcza kwaśny smak , sole mineralne, witaminy, przeciwutleniacze. Kapustę w tym wydaniu można wykorzystać do dań głównych oraz jako dodatki do nich, do zup, surówek oraz przekąsek. Poniżej przedstawiamy więc kilka pomysłów na potrawy z kapustą kiszoną.


Święta zbliżają się wielkimi krokami i już niebawem wybierzemy się na wielkie zakupy. Niech na naszej liście nie zabraknie kiszonej kapusty! Jako wigilijne danie można bowiem zaserwować krokiety z kapustą i grzybami.  Proporcje do przygotowania farszu ustalić można według własnych upodobań, pamiętając jednak, że i więcej kapusty dodamy, tym kwaśniejsze będą krokiety.


Zamiast krokietów przygotowanych z ciasta naleśnikowego można ulepić pierogi. Nadzienie przyrządza się w ten sam sposób, a danie już zupełnie inne! Ciasto na pierogi przygotowuje się równie łatwo, co naleśnikowe, jednak sam proces sklejania pierogów jest bardziej czasochłonny i wymaga większej dokładności niż zawijanie krokietów.


Jeżeli jesteś amatorem zup, nic straconego! Najpopularniejszą zupą, której głównym składnikiem jest kapusta kiszona, jest kapuśniak. Przepisów jest wiele, jednak wszystkie są do siebie podobne. Na liście głównych składników pojawiają się przeważnie (oprócz kapusty, rzecz jasna) ziemniaki, cebula, boczek oraz przyprawy. W zależności od kulinarnych upodobań można je nieco modyfikować, np. zamiast boczku dodać kiełbasę. Gorący kapuśniaczek to danie pyszne, a podane z kromką chleba-bardzo sycące!


kiszona kapusta przepisyKapusta kiszona to jednak nie tylko dania tradycyjne. Wielbicielom ciekawych pomysłów na talerzu polecamy tartę z kapustą kiszoną. Nadzienie można wzbogacić różnymi dodatkami i różnymi przyprawami. Ciasto natomiast można kupić gotowe (ciasto francuskie) lub wykonać samemu, co jest wyjątkowo proste.


Wśród przysmaków z kapusty kiszonej znajduje się również ten najprostszy, surówka. W przeciwieństwie do wyżej wspomnianych dań, aby ją przyrządzić nie trzeba kapusty ani gotować, ani smażyć. Wystarczy ją posiekać, dodać cebulę, czosnek i doprawić solą i pieprzem. Kiszona kapusta w tej postaci pasuje idealnie do dań smażonych, zwłaszcza do ryby i tradycyjnego schabowego.

Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
Przepisy kulinarne, kuchnia, zdrowie

Podobne artykuły/wiadomości:

Podziel się artykułem

wykop.pl Share

 

Artykuł został opracowany przez:
BycSeniorem.pl

Komentarze do artykułu Smacznie i zdrowo - 5 dań z kiszonej kapusty

Polecam kiszoną kapustę z marchewką, cukrem, oliwą z oliwek. Najprosztsze danie, a sałatka idelanie nadająca się do obadku. Podawan z np. rybą smażoną i ziemniaczkami (frytkami). Więcej