reklama
Seniorzy są aktywniejsi seksualnie od seniorek (Komentarzy: 35)
Jakie podwyżki emerytur w 2011 roku? (Komentarzy: 25)
Dla seniorów Hiszpania jest tańsza (Komentarzy: 20)
Odwrócona hipoteka, czyli jak dorobić do emerytury? (Komentarzy: 16)
Sanatoria: Przerzeczyn-Zdrój (Komentarzy: 13)
Co i jak długo można przechowywać w zamrażalniku?
(2010-12-10)
Kiedy kończy się lato, sięganie po warzywa czy owoce z domowej grządki także dobiega końca. Wyjściem z sytuacji może okazać się mrożenie. W środku zimy także możesz upiec ciasto z ulubionymi owocami ze swojego ogródka, lub ugotować pyszną zupę warzywną bez konieczności pójścia do sklepu. Sprawdź co, i ile możesz trzymać w zamrażalniku.
Do roku czasu możemy przechowywać w zamrażalniku takie owoce jak: truskawki, czarne jagody, maliny, agrest, gruszki, wiśnie, porzeczki. Pamiętajmy by przed zamrożeniem dokładnie umyć owoce, pozbawić je pestek, szypułek, ogonków. Warzywa mrożone do 12 miesięcy: pomidory, groszek, kukurydza, bób. Trochę mniej czasu mrozimy marchewkę – ok.9 miesięcy, oraz pory i paprykę 6-7 miesięcy maksymalnie.
Mięso powinno być przechowane w temperaturze od ok. -22 do -30. I tak:
- Wołowinę w tej temperaturze możemy mrozić 18 miesięcy
- Wieprzowinę - 12 miesięcy
- Jeleń / Sarna - 12 miesięcy
- Dzik - 6 miesięcy
- Zając / dziki królik - 8 miesięcy
- Dzikie kaczki i gęsi - 6 miesięcy
- Bażanty - 4 miesiące
Mięso mielone powinniśmy spożyć maksymalnie po dwóch, czterech miesiącach. Nieco krótszy okres przechowywania mają owoce morza i ryby - wypatroszone i oczyszczone możemy mrozić przez 6-8 miesięcy.
Jeżeli zdarza nam się kupić za dużo pieczywa, może lepiej będzie je zamrozić? Bez problemu możemy przechowywać w zamrażalniku chleb i bułki nawet kilka miesięcy. W dodatku odmrożone zachowają wszelkie walory smakowe.
To samo dotyczy wszelkiego rodzaju ciast, także gotowych dań: klusek, knedli, lecza, naleśników czy bigosu.
Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
Przepisy kulinarne, kuchnia
Podobne artykuły/wiadomości: |
Podziel się artykułem
Artykuł został opracowany przez: |
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!