reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Artykuł w dziale Kulinaria

Co i jak długo można przechowywać w zamrażalniku?

(2010-12-10)

Przechowywanie żywności

Kiedy kończy się lato, sięganie po warzywa czy owoce z domowej grządki także dobiega końca. Wyjściem z sytuacji może okazać się mrożenie. W środku zimy także możesz upiec ciasto z ulubionymi owocami ze swojego ogródka, lub ugotować pyszną zupę warzywną bez konieczności pójścia do sklepu. Sprawdź co, i ile możesz trzymać w zamrażalniku.

Do roku czasu możemy przechowywać w zamrażalniku takie owoce jak: truskawki, czarne jagody, maliny, agrest, gruszki, wiśnie, porzeczki. Pamiętajmy by przed zamrożeniem dokładnie umyć owoce, pozbawić je pestek, szypułek, ogonków. Warzywa mrożone do 12 miesięcy: pomidory, groszek, kukurydza, bób. Trochę mniej czasu mrozimy marchewkę – ok.9 miesięcy, oraz pory i  paprykę 6-7 miesięcy maksymalnie.

Mięso powinno być przechowane w temperaturze od  ok. -22 do -30. I tak:

  • Wołowinę w tej temperaturze możemy mrozić 18 miesięcy
  • Wieprzowinę - 12 miesięcy
  • Jeleń / Sarna - 12 miesięcy
  • Dzik  - 6 miesięcy
  • Zając / dziki królik - 8 miesięcy
  • Dzikie kaczki i gęsi - 6 miesięcy
  • Bażanty - 4 miesiące


Mięso mielone powinniśmy spożyć maksymalnie po dwóch, czterech miesiącach. Nieco krótszy okres przechowywania mają owoce morza i ryby - wypatroszone  i oczyszczone możemy mrozić przez 6-8 miesięcy.

Jeżeli zdarza nam się kupić za dużo pieczywa, może lepiej będzie je zamrozić? Bez problemu możemy przechowywać w zamrażalniku chleb i bułki nawet kilka miesięcy. W dodatku odmrożone zachowają wszelkie walory smakowe.

To samo dotyczy wszelkiego rodzaju ciast, także gotowych dań: klusek, knedli, lecza, naleśników czy bigosu.

Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
Przepisy kulinarne, kuchnia

Podobne artykuły/wiadomości:

Podziel się artykułem

wykop.pl Share

 

Artykuł został opracowany przez:
BycSeniorem.pl

Komentarze do artykułu Co i jak długo można przechowywać w zamrażalniku?

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!