reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Wiadomosć w dziale Kulinaria

Wino białe, czerwone, różowe... do czego je podawać?

(2010-12-16)

Jakie winoWyprodukowanie dobrego wina wymaga wiele pracy a także czasu. Alkohol ten znany był już w starożytności, stanowił dodatek do hucznych zabaw jak i do ceremonii religijnych. Dzisiaj wino chętnie serwujemy do posiłków przy okazji różnych imprez lub bez nich. Jednak rzadko zdajemy sobie sprawę jak dobrać wino do potrawy, jakimi kryteriami się kierować.


Zasady łączenia jedzenia z winem nie są bardzo skomplikowane, są za to stanowcze. Nie warto ich łamać gdyż można w ten sposób popsuć smaki. Istotne jest, aby nie podawać żadnego wina do: potraw zakwaszanych octem, zup, dań mocno przyprawionych curry, chrzanem, czosnkiem, musztardą, sosów winegret, śledzi.


Sztuka łączenia dań z winnym płynem podaje, iż należy podawać je schłodzone, oraz że do przekąsek pasują wina wytrawne, gorzkie. Wino czerwone, wytrawne idealnie pasuje do: ciemnego mięsa, dziczyzny, potraw grzybowych, ostrych i tłustych serów, wędliny. Wino różowe tworzy doskonały duet z lekkimi przystawkami tj. sałatkami, warzywami, zapiekankami, a także z rybami i drobiem. W zasadzie to wino jest neutralne. Białe wino, wytrawne komponuje się z rybami, drobiem (białym mięsem), młodymi serami, potrawami z jaj, owocami morza i sushi.


Do deserów serwuje się różne wina słodkie (w zależności od gustu), musujące, o temperaturze pokojowej.


Podając w trakcie przyjęcia kilka różnych win warto stosować się do zasady: wytrawne przed słodkimi; białe i różowe przed czerwonymi. Warto również posiąść wiedzę na temat picia wina w innych krajach, bowiem zwyczaj ten jest zróżnicowany kulturowo. Owszem wiele praktyk jest tożsamych z polskimi, lecz nie wszystkie.

Słowa kluczowe (tagi) dla tej wiadomości:
Przepisy kulinarne, alkoholizm, kuchnia

Podobne artykuły/wiadomości:

Podziel się wiadomością

wykop.pl Share

 

Wiadomosć została opracowana przez:
BycSeniorem.pl

Komentarze do wiadomości Wino białe, czerwone, różowe... do czego je podawać?

Ta wiadomość nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!