reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Wiadomosć w dziale Kulinaria

Czas na botwinkę...

(2015-06-15)

Często niedoceniana przez Polaków botwina to nic innego jak młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Nie dość, że jest niskokaloryczna, to dodatkowo pomaga w walce z chorobami krwi, wątroby oraz wzmacnia odporność organizmu.

 

Botwinka i burak na surowo

Mówi się, że surowe buraki i botwinka są trudne do strawienia. Nic bardziej mylnego! Te pyszne warzywa dodane do sałatki wspomagają w utrzymanie wagi, a smaczny barszcz złagodzi znienawidzoną zgagę. Spożywanie soku z surowej botwinki ułatwia wydalanie kwasu moczowego z organizmu, pomaga w walce z kacem i oczyszcza krew. Ponadto pektyna znajdująca się w botwince i burakach obniża poziom cholesterolu, a błonnik usuwa zaparcia.

 

 

 

Botwinka na kilka sposobów

Dania z botwiny mogą być serwowane na zimno i gorąco. W zależności od upodobań można przygotować z niej chłodnik, barszcz, krem lub sok. Inną ciekawą opcją jest dodanie botwinki do sałatek i potraw duszonych. Jeżeli to ciągle za mało i lubimy eksperymentować w kuchni warto sprawdzić przepisy na burgery botwinkowe, naleśniki z botwinką, tarty na cieście francuskim z botwinką i serem kozim czy pierogi z łososiem, botwinką i ricottą.

 

Właściwości botwinki:

  • jest źródłem witaminy C i B1,
  • zawiera wapń, magnez i sód,
  • przyspiesza przemianę materii,
  • jest niskokaloryczna,
  • wspomaga naturalną odporność organizmu,
  • poprawia jakość czerwonych krwinek,
  • podnosi poziom cukru we krwi,
  • jest bogata w kwas foliowy,
  • wspomaga zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,
  • łagodzi objawy zgagi.

Słowa kluczowe (tagi) dla tej wiadomości:
Przepisy kulinarne, kuchnia, witaminy, zdrowie

Podobne artykuły/wiadomości:

Podziel się wiadomością

wykop.pl Share

 

Wiadomosć została opracowana przez:
BycSeniorem.pl

Komentarze do wiadomości Czas na botwinkę...

Ta wiadomość nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!