reklama
Seniorzy są aktywniejsi seksualnie od seniorek (Komentarzy: 35)
Jakie podwyżki emerytur w 2011 roku? (Komentarzy: 25)
Dla seniorów Hiszpania jest tańsza (Komentarzy: 20)
Odwrócona hipoteka, czyli jak dorobić do emerytury? (Komentarzy: 16)
Sanatoria: Przerzeczyn-Zdrój (Komentarzy: 13)
Czas na botwinkę...
(2015-06-15)Często niedoceniana przez Polaków botwina to nic innego jak młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Nie dość, że jest niskokaloryczna, to dodatkowo pomaga w walce z chorobami krwi, wątroby oraz wzmacnia odporność organizmu.
Botwinka i burak na surowo
Mówi się, że surowe buraki i botwinka są trudne do strawienia. Nic bardziej mylnego! Te pyszne warzywa dodane do sałatki wspomagają w utrzymanie wagi, a smaczny barszcz złagodzi znienawidzoną zgagę. Spożywanie soku z surowej botwinki ułatwia wydalanie kwasu moczowego z organizmu, pomaga w walce z kacem i oczyszcza krew. Ponadto pektyna znajdująca się w botwince i burakach obniża poziom cholesterolu, a błonnik usuwa zaparcia.
Botwinka na kilka sposobów
Dania z botwiny mogą być serwowane na zimno i gorąco. W zależności od upodobań można przygotować z niej chłodnik, barszcz, krem lub sok. Inną ciekawą opcją jest dodanie botwinki do sałatek i potraw duszonych. Jeżeli to ciągle za mało i lubimy eksperymentować w kuchni warto sprawdzić przepisy na burgery botwinkowe, naleśniki z botwinką, tarty na cieście francuskim z botwinką i serem kozim czy pierogi z łososiem, botwinką i ricottą.
Właściwości botwinki:
- jest źródłem witaminy C i B1,
- zawiera wapń, magnez i sód,
- przyspiesza przemianę materii,
- jest niskokaloryczna,
- wspomaga naturalną odporność organizmu,
- poprawia jakość czerwonych krwinek,
- podnosi poziom cukru we krwi,
- jest bogata w kwas foliowy,
- wspomaga zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,
- łagodzi objawy zgagi.
Słowa kluczowe (tagi) dla tej wiadomości:
Przepisy kulinarne, kuchnia, witaminy, zdrowie
Podobne artykuły/wiadomości: |
Podziel się wiadomością
Wiadomosć została opracowana przez: |
Ta wiadomość nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!