reklama
Seniorzy są aktywniejsi seksualnie od seniorek (Komentarzy: 35)
Jakie podwyżki emerytur w 2011 roku? (Komentarzy: 25)
Dla seniorów Hiszpania jest tańsza (Komentarzy: 20)
Odwrócona hipoteka, czyli jak dorobić do emerytury? (Komentarzy: 16)
Sanatoria: Przerzeczyn-Zdrój (Komentarzy: 13)
Dieta śródziemnomorska poprawia nastrój
(2010-10-21)Według badań, osoby które trzymają się tradycyjnej, śródziemnomorskiej diety, są z reguły az 30 procent mniej skłonne do depresji od reszty społeczeństwa.
Już wcześniej specjaliści przekonywali, że dieta bogata w warzywa, owoce, oliwę z oliwek i ryby zmniejsza ryzyko raka, chorób serca, cukrzycy a nawet choroby Alzheimera. Teraz naukowcy donoszą, że pomaga też przeciwdziałać depresji.
Dlaczego badacze postanowili sprawdzić związek diety śródziemnomorskiej z depresją? Otóż kraje regionu Morza Śródziemnego mają niższe wskaźniki depresji i samobójstw niż w wielu innych krajach.
W badaniach opublikowanych w Archives of General Psychiatry wzięło udział 10 tysięcy zdrowych Hiszpanów. Wyniki? Osoby, które żywiły się w śródziemnomorskim stylu były aż o 30 procent mniej skłonne do depresji.
Osoby te stosowały się do następujących zasad:
-
dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, zawartych w np. oliwie z oliwek, mało nasyconych kwasów tłuszczowych z tłuszczów zwierzęcych;
-
niewielkie spożycie alkoholu i produktów mlecznych;
-
mało mięsa;
-
dużo roślin strączkowych, owoców, orzechów, warzyw i ryb.
Naukowcy twierdzą, że kluczową rolę w obniżaniu wskaźników depresji mają kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie z oliwek, jednak całkowity efekt pewnego wzoru diety może mieć większe znaczenie od pojedynczych jej składników.
Na czym dokładnie polega dieta śródziemnomorska? Nie ma jednej jej definicji, w końcu dostęp do
Morza Śródziemnego ma kilkanaście krajów i na tę kuchnię składa się tym samym wiele tradycji. Jednak popularne śródziemnomorskie menu charakteryzuje się zwykle takimi cechami jak:
-
Jedzenie dużej ilości owoców, warzyw, chleba i innych produktów zbożowych, fasoli i orzechów;
-
Oliwa z oliwek jako podstawowe źródło nienasyconych tluszczów;
-
Mała ilość czerwonego mięsa;
-
Umiarkowane spożycie produktów mlecznych, jajek i drobiu;
-
Malo soli, dużo przypraw i ziół;
-
Umiarkowane ilości czerwonego wina.
Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
choroby, kuchnia, nauka, witaminy, zdrowie
Podobne artykuły/wiadomości: |
Podziel się artykułem
Artykuł został opracowany przez: |
2011-03-23 | 13:47:10
Ciekawa dieta. Polecam diety dedykowane *** Więcej |