reklama
Seniorzy są aktywniejsi seksualnie od seniorek (Komentarzy: 35)
Jakie podwyżki emerytur w 2011 roku? (Komentarzy: 25)
Dla seniorów Hiszpania jest tańsza (Komentarzy: 20)
Odwrócona hipoteka, czyli jak dorobić do emerytury? (Komentarzy: 16)
Sanatoria: Przerzeczyn-Zdrój (Komentarzy: 13)
Pizza może być dobra dla zdrowia?
(2010-08-19)Niedawno przeprowadzone badania sugerują, że pizza może mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Chyba nie zdziwi nikogo fakt, ze badania te przeprowadzono ...we Włoszech.
Seria badań przeprowadzonych w ojczyźnie pizzy przynosi zaskakujące twierdzenie, że jedzenie tego, uważanego raczej za niezbyt zdrowy i tuczący, przysmaku przynosi wymierne korzyści naszemu zdrowiu.
Korzyści, które odkryli włoscy badacze, mają jednak dotyczyć jednak tylko osób, które jedzą pizzę pod postacią...pizzy. Nie dotyczy zaś tych, którzy zjadają składniki, z których powstaje pizza osobno (np. ser).
Pierwsze badania nad pizzą przeprowadzili w 2001 roku naukowcy z Uniwersytetu w Neapolu. Wynikało z nich, że pizza, w przeciwieństwie do wielu innych typowo włoskich dań, nie przyczynia się do zachorowań na miażdżycę.
Kolejne badania prowadził w późniejszych latach Silvano Gallus z Instituto di Richerche Farmacologiche w Mediolanie. W 2003 roku opublikował on razem ze swoimi kolegami z Neapolu wyniki kolejnych badań, które sugerowały, że pizza zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele rodzajów raka. Rok później, kolejna grupa pod przewodnictwem tego naukowca przeprowadziła badania, z których wynikało, że pizza być może zapobiega, a przynajmniej nie przyczynia się do zawałów serca.
Kolejny etap badań nad zdrowotnymi zaletami pizzy to rok 2006. Studia, prowadzone po raz kolejny przez Gallusa, badały związek jedzenia pizzy z ryzykiem raka piersi, prostaty i jajników. Tym razem wnioski zostały sformułowane w dość wymijający sposób: "Nasze wyniki nie wskazują na istotną rolę pizzy w ryzyku zachorowania na raka związanego z działaniem hormonów płciowych".
Wszystkie te badania odnosiły się do pizzy wyrabianej przez Włochów i przez nich jedzonej. Bez względu więc na to, czy wnioski naukowców na temat pizzy są w istocie prawdziwe, nie ma gwarancji, że to samo tyczy się pizzy zagranicznej, wyrabianej w pizzeriach na całym świecie.
Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
choroby, kuchnia, medycyna, nauka, zdrowie
Podobne artykuły/wiadomości: |
Podziel się artykułem
Artykuł został opracowany przez: |
2010-08-20 | 15:27:15
A badania sponsorowali właściciele wloskich pizzerii ??? Więcej |