reklama
Seniorzy są aktywniejsi seksualnie od seniorek (Komentarzy: 35)
Jakie podwyżki emerytur w 2011 roku? (Komentarzy: 25)
Dla seniorów Hiszpania jest tańsza (Komentarzy: 20)
Odwrócona hipoteka, czyli jak dorobić do emerytury? (Komentarzy: 16)
Sanatoria: Przerzeczyn-Zdrój (Komentarzy: 13)
Czarny ryż – nowe superjedzenie?
(2010-09-02)Czarny ryż, który w Chinach już w starożytności cieszył się nie tylko uznaniem, ale wręcz szacunkiem (mogły go jeść tylko wyższe warstwy społeczne), na Zachodzie był dotąd zupełnie pomijany. Okazuje się jednak, że może być to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych na świecie.
Od jakiegoś czasu trwa moda na jedzenie funkcjonalne, czyli takie, które nie tylko odżywia, ale ma też właściwości zdrowotne. Wciąż słyszymy o nowych, lub nie aż tak nowych cudownych właściwościach pewnych pokarmów i poszukiwaniach superjedzenia.
Jednym z takich superproduktów ma być właśnie czarny ryż, o którego właściwościach zdrowotnych przekonać chcą chińscy naukowcy. Swoje odkrycia zaprezentowali właśnie na konferencji American Chemical Society w Bostonie.
Czarny ryż jest ubogi w cukry, za to wypakowany zdrowymi włóknami roślinnymi i związkami chemicznymi, które pomagają w walce z rakiem i chorobami serca. Łyżka otrębów takiego ryżu ma zawierać więcej zdrowych antyoksydantów niż taka sama ilość czarnych jagód (uważane za ich świetne źródło). Zawierają też mniej cukru i więcej witaminy E.
Chińscy naukowcy, pracujący w USA, którzy badali właściwości czarnego ryżu, twierdzą, że ten rodzaj ryżu byłby doskonałym, tanim sposobem na zwiększenie spożycia produktów zawierających zdrowe antyoksydanty i proponują wykorzystywanie go w przemyśle spożywczym, m.in. do produkcji płatków, ciastek i innych zdrowych produktów.
Zastanawia tylko, czy kiedy uda się im przekonać przemysł spożywczy do nowego czarnego ryżu, jakie ceny będą miały produkty w niego wytworzone. Nawet jeśli ryż ten jest bardzo ekonomiczny, mamy już w naszych sklepach wiele dowodów na to, że wystarczy przykleić gdzieś etykietkę o zdrowotnych właściwościach, by cena od razu zrobiła się nieprzyjemna.
Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
choroby, kuchnia, leki, medycyna, nauka, zdrowie
Podobne artykuły/wiadomości: |
Podziel się artykułem
Artykuł został opracowany przez: |
2010-09-03 | 13:43:23
zgadzam sie z autorem. wystarczy przylepić etykietkę żywność ekologiczna/zdrowa a cena automatycznie szybuje w górę. Więcej |