reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Artykuł w dziale Leki

Poznajemy witaminy: witamina B6

(2010-08-09)

Witamina B6 to sześć spokrewnionych ze sobą związków: pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina oraz ich fosforany. Uczestniczy ona w przemianie aminokwasów, syntezie białek i metabolizmie kwasów tłuszczowych. Witamina ta bierze udział w tworzeniu przeciwciał i podnosi odporność immunologiczną organizmu.

 

 

Poznajemy witaminy: witamina B6Witamina B6 ma również wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni czy pracę serca. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, łagodzi uboczne skutki przyjmowania leków, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, łagodzi objawy tzw. napięcia przedmiesiączkowego. Pomaga również w leczeniu łojotokowego zapalenia skóry, wypadania włosów, zapalenia warg i języka. Duże dawki witaminy B6, przyjmowane regularnie, mogą też zmniejszać ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona.

 

Zapotrzebowanie na tę witaminę zwiększają: stres, ciąża, miesiączka, choroby serca, podeszły wiek, niski poziom cukru we krwi oraz zażywanie pigułek antykoncepcyjnych.

 

Skutki niedoboru witaminy B6:

 

Dla dorosłego człowieka, dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6 wynosi około 2 mg na dobę. Niedobór witaminy B6 prowadzić może do stanów zapalnych skóry, zapalenia błony śluzowej jamy ustnej, apatii, bezsenności, nadwrażliwości, zwiększonej skłonności do infekcji, nadmiernego pocenia się czy niedokrwistości makrocytarnej.

 

Skutki nadmiaru witaminy B6:

 

Witamina ta w zbyt dużych dawkach jest neurotoksyczna. Przyjmowanie dawek B6 powyżej 200 mg dziennie przez długi czas może prowadzić do neuropatii obwodowej. Stan ten jest jednak odwracalny, zmiany ustępują po zaprzestaniu przyjmowania nadmiernych dawek witaminy.

 

Wysokie dawki witaminy B6 mają neurotoksyczne działanie tylko wtedy, gdy jest ona przyjmowana w formie chlorowodorku pirydoksyny.

 

W jakich produktach spożywczych znajdziemy witaminę B6?

 

Najbogatsze źródła witaminy B6 w pożywieniu to mięso, ryby, drób, jajka, mleko, drożdże. Znajdziemy ją w takich warzywach jak marchew, zielony groszek, kapusta, ziemniaki, szpinak, awokado. Duże ilości tej witaminy mają również orzechy włoskie, ziarna soi i kiełki pszenicy, a także banany.

Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
choroby, leki, medycyna, witaminy, zdrowie

Podobne artykuły/wiadomości:

Podziel się artykułem

wykop.pl Share

 

Artykuł został opracowany przez:
BycSeniorem.pl

Komentarze do artykułu Poznajemy witaminy: witamina B6

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!