reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Artykuł w dziale Leki

Czekolada dobra dla kobiecych serc

(2010-08-17)

Dobra wiadomość dla wielbicielek czekolady. Już niewielkie ilości tego przysmaku mogą obniżyć ryzyko niewydolności serca u starszych kobiet. Według nowych badań wystarczy jeść ją dwa razy w tygodniu.

 

czekolada dobra dla sercaJuż jedna lub dwie porcje (19-30 g) dobrej jakości czekolady w tygodniu pomaga zmniejszyć ryzyko rozwinięcia się choroby serca u kobiet w średnim i starszym wieku niemal o jedną trzecią. Badania, które tego dowiodły przeprowadzono na grupie prawie 32 tysięcy Szwedek w wieku od 48 do 83 lat.

 

Jedzenie czekolady w umiarkowanych ilościach znacząco obniża ryzyko niewydolności serca, jednak ten efekt jest mniejszy zarówno gdy jemy jej mniej jak i więcej. Jedna lub dwie kostki o wadze od 19 do 30 gramów w tygodniu zmniejsza to ryzyko aż o 32 procent.

 

Jednak, kiedy zjadamy trzy kostki w tygodniu ryzyko jest mniejsze tylko o 26 procent. Kiedy zaś jemy jedną kostkę dziennie, nie ma to żadnego wpływu na obniżenie ryzyka choroby.

 

Według naukowców, brak korzyści dla serca z jedzenia jednej kostki czekolady dziennie wiąże się z dodatkowymi kaloriami, jakie tym samym sobie dostarczamy.

 

Dobroczynne działanie niewielkich ilości czekolady naukowcy przypisują flavonoidom – antyoksydantom zawartym w kakao, które chronią przed chorobami serca i wysokim ciśnieniem krwi.

 

Dlatego zdrowotne działanie czekolady zależy od jej jakości, czyli od zawartości kakao. Ciemna czekolada zawiera aż 75 procent kakao, podczas gdy mleczna tylko 20 procent.

Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
choroby, kuchnia, leki, medycyna, nauka, zdrowie

Podobne artykuły/wiadomości:

Podziel się artykułem

wykop.pl Share

 

Artykuł został opracowany przez:
BycSeniorem.pl

Komentarze do artykułu Czekolada dobra dla kobiecych serc
2010-08-17 | 14:49:15

Wiedziałam, że ona nie może szkodzić:D Więcej