reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Artykuł w dziale Kulinaria

Ryby zmiejszają ryzyko osłabienia wzroku

(2010-07-22)

Jedzenie ryb zmniejsza ryzyko problemów ze wzrokiem u starszych osób. Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Hopkinsa w amerykańskim Baltimore.

 

Ryby zmiejszają ryzyko osłabienia wzrokuWyniki ich badań opublikowane zostały niedawno w pismie „Oftamologia". Według ekspertyz amerykańskich naukowców, osoby starsze, które spożywają duże ilości ryb, zawierających kwas omega-3, są w mniejszym stopniu narażone na ryzyko tzw. starczego osłabienia wzroku.

 

Badacze przeanalizowali dane ponad 2,5 tysiąca osób w wieku od 65 do 84 lat. Osoby, które regularnie jadały przynajmniej jedna porcje ryb zawierających omega-3 dziennie, aż o 60 procent rzadziej cierpieli na starczą utratę wzroku, w porównaniu do osób, które jadły te ryby rzadzeij.

 

Bogate w kwasy tłuszczowe omega - 3 są w szczególności łosoś, makrela i tuńczyk. Naukowcy chcą teraz nie tylko namawiać seniorów do spożywania tych ryb, ale również innych produktów spożywczych i suplementów diety zawierających te kwasy.

 

 

Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
choroby, kuchnia, leki, zdrowie

Podobne artykuły/wiadomości:

Podziel się artykułem

wykop.pl Share

 

Artykuł został opracowany przez:
BycSeniorem.pl

Komentarze do artykułu Ryby zmiejszają ryzyko osłabienia wzroku

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!