reklama
Seniorzy są aktywniejsi seksualnie od seniorek (Komentarzy: 35)
Jakie podwyżki emerytur w 2011 roku? (Komentarzy: 25)
Dla seniorów Hiszpania jest tańsza (Komentarzy: 20)
Odwrócona hipoteka, czyli jak dorobić do emerytury? (Komentarzy: 16)
Sanatoria: Przerzeczyn-Zdrój (Komentarzy: 13)
Ryby zmiejszają ryzyko osłabienia wzroku
(2010-07-22)Jedzenie ryb zmniejsza ryzyko problemów ze wzrokiem u starszych osób. Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Hopkinsa w amerykańskim Baltimore.
Wyniki ich badań opublikowane zostały niedawno w pismie „Oftamologia". Według ekspertyz amerykańskich naukowców, osoby starsze, które spożywają duże ilości ryb, zawierających kwas omega-3, są w mniejszym stopniu narażone na ryzyko tzw. starczego osłabienia wzroku.
Badacze przeanalizowali dane ponad 2,5 tysiąca osób w wieku od 65 do 84 lat. Osoby, które regularnie jadały przynajmniej jedna porcje ryb zawierających omega-3 dziennie, aż o 60 procent rzadziej cierpieli na starczą utratę wzroku, w porównaniu do osób, które jadły te ryby rzadzeij.
Bogate w kwasy tłuszczowe omega - 3 są w szczególności łosoś, makrela i tuńczyk. Naukowcy chcą teraz nie tylko namawiać seniorów do spożywania tych ryb, ale również innych produktów spożywczych i suplementów diety zawierających te kwasy.
Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
choroby, kuchnia, leki, zdrowie
Podobne artykuły/wiadomości: |
Podziel się artykułem
Artykuł został opracowany przez: |
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!