reklama
Seniorzy są aktywniejsi seksualnie od seniorek (Komentarzy: 35)
Jakie podwyżki emerytur w 2011 roku? (Komentarzy: 25)
Dla seniorów Hiszpania jest tańsza (Komentarzy: 20)
Odwrócona hipoteka, czyli jak dorobić do emerytury? (Komentarzy: 16)
Sanatoria: Przerzeczyn-Zdrój (Komentarzy: 13)
Uczymy się o chorobach: otyłość
(2010-09-28)Otyłość to jedna z najpowszechniejszych chorób cywilizacyjnych. Jej przyczyną jest stały, dodatni bilans energetyczny skutkujący gromadzeniem się tłuszczu. Nadmierna otyłość zagraża zdrowiu całego organizmu.
Otyłość nie jest jednostką chorobową samą w sobie, jednak nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie może mieć wiele, fatalnych skutków dla zdrowia. Za otyłe uważa się osoby, u których tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20 proc. (mężczyźni) i 25 proc. (kobiety) całkowitej masy ciała. Stan ten wiąże się z nadmierną masą ciała powyżej wagi optymalnej, czyli z nadwagą.
Przyczyny
Otyłość dzielimy na pierwotną i wtórną. Ta pierwsza spowodowana jest przez nadmierne jedzenie, czyli wskutek ciągłego dodatniego bilansu energetycznego. Otyłość wtórna zaś to efekt chorób oraz zaburzeń metabolicznych, a także chorób innych narządów (m.in. cukrzyca). Powstaniu otyłości sprzyjać mogą też predyspozycje genetyczne.
Problemy z otyłością pojawiają się zwykle w wieku średnim i starszym, często u kobiet po menopauzie, ale wystąpić mogą w każdym wieku. Coraz częściej otyłość dotyka dzieci. Sposób odżywiania w dzieciństwie może mieć też wpływ na pojawienie się otyłości w późniejszym wieku.
Rozwój otyłości spowodowany jest przede wszystkim przez ciągłe jedzenie zbyt dużej ilości pokarmów w stosunku do potrzeb, ale może być też wynikiem zaburzeń metabolizmu węglowodanów.
Jedną z przyczyn otyłości wtórnej jest też cukrzyca. W przypadku tej choroby brak insuliny sprawia, że nie dochodzi do całkowitego spalania tłuszczów a substancje, które są pozostałościami tego procesu prowadzą do tzw. kwasicy cukrzycowej.
Skutki otyłości
Otyłość jest zagrożeniem dla zdrowia całego organizmu, dlatego powinno się jej przeciwdziałać, a kiedy pojawią się problemy z nią – walczyć z nią od początku. Sprzyja ona takim stanom chorobowym jak m.in.:
-
zawał serca;
-
udar mózgu;
-
choroby neurologiczne;
-
zmiany zwyrodnieniowe stawów;
-
tendencja do nowotworów;
-
choroby nerek;
-
zatory;
-
cukrzyca typu II;
-
wylew.
Rozpoznanie
Wśród dokładnych metod oznaczania ilości tkanki tłuszczowej w badaniach naukowych stosuje się m.in.: USG, metody izotopowe czy jądrowy rezonans magnetyczny, jednak w praktyce stosuje się prostsze metody takie jak wskaźnik BMI czy WHR (wsaźnik stosunku obwodu talii do obwodu bioder).
Najpopularniejszy wskaźnik BMI to stosunek masy ciała w kilogramach do kwadratu wzrostu w metrach. Prawidłowa wartość to 19-25, otyłość zaczyna się powyżej 30, a skrajna otyłość od 40.
Leczenie
Najważniejsza jak zawsze jest profilaktyka. Osoby ze skłonnością do nadwagi powinny stale kontrolować masę swojego ciała. W leczeniu należy zapewnić dietę, która pozwoli uzyskać ujemny bilans energetyczny, a także zażywać dużo ruchu na świeżym powietrzu i ćwiczeń fizycznych. Zarówno dieta jak i ćwiczenia powinny być kontrolowane przez lekarza. Ostateczny efekt zależy jednak od chorego.
Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
Uczymy się o chorobach, choroby, medycyna, zdrowie
Podobne artykuły/wiadomości: |
Podziel się artykułem
Artykuł został opracowany przez: |
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!