reklama
Seniorzy są aktywniejsi seksualnie od seniorek (Komentarzy: 35)
Jakie podwyżki emerytur w 2011 roku? (Komentarzy: 25)
Dla seniorów Hiszpania jest tańsza (Komentarzy: 20)
Odwrócona hipoteka, czyli jak dorobić do emerytury? (Komentarzy: 16)
Sanatoria: Przerzeczyn-Zdrój (Komentarzy: 13)
Czas na piknik
(2015-06-30)Jedną z najprzyjemniejszych chwil jest spacer z najbliższymi do parku czy lasu w słoneczny, letni dzień by tam rozłożyć koc i przy śpiewie ptaków odpocząć od codziennej gonitwy. Warto zadbać o zdrowe i smaczne przekąski.
Wbrew pozorom nie każdy rodzaj pożywienia nadaje się do zabrania na łono natury. Niektóre produkty, zwłaszcza nabiał łatwo psują się po wyjęciu z lodówki, niektóre, jak masło, kremy czy czekolada w słońcu szybko się roztapiają.
Najlepszym pomysłem na piknikową wałowkę są przygotowane jeszcze w domu kanapki, sałatki, pieczeń na zimno czy przegryzki lub domowe ciasta (jednak bez kremów i polew). Poniżej prezentujemy ciekawe pomysły na zdrowe, pełne wartości odżywcze potrawy, idealne na majową wycieczkę.
1. Kanapka z pieczonym indykiem
Składniki : ciemne pieczywo pełnoziarniste, sałata, roszponka, kilka plasterków upieczonej wcześniej piersi z indyka, ser Camembert, żurawina ze słoiczka, masło
Kromkę chleba smarujemy cienko masłem. Na wierzch kładziemy wszystkie składniki i dodajemy odrobinę żurawiny. Przykrywamy drugą kromką chleba.
2. Kolorowa sałatka
Składniki : 1/2 sałaty, 2 szt pomidory, 1/3 szt czerwonej papryki, 1/2 szt ogórka, 5 dkg żółtego sera, 5 dkg szynki konserwowej, 5 szt rzodkiewek, 8 kawałków chleba tostowego, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka szczypiorku, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, sos winegret (sól, pieprz, oregano)
Przygotowanie: Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Pomidora pokroić w ćwiartki, paprykę i ogórka w kosteczkę. Ser oraz szynkę pokroić w niedużą kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa przełożyć do miski i wymieszać.
Tosty upiec w tosterze, lub usmażyć na patelni. Pokroić w kosteczkę, dodać do sałatki. Sos najlepiej zabrać w osobnym pojemniku i polać sałatkę tóż przed jedzeniem, żeby warzywa były świeże i chrupiące.
3. Babeczki z malinami i płatkami migdałów :
Składniki na 12 babeczek:150 g masła, roztopionego i przestudzonego, 6 białek, 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka i 2 łyżki mąki tortowej, 1 łyżeczka migdałowego olejku do ciasta, szklanka malin, płatki migdałów, cukier puder
Przygotowanie: Białka umieścić w misie miksera, ubić na delikatną pianę. Do ubitych białek dodać cukier puder i przesianą mąkę a następnie delikatnie wymieszać szpatułką. Wlać masło, olejek migdałowy i wymieszać do połączenia się składników.
Foremki na babeczki wysmarować masłem, posypać mąką. Ciasto przełożyć do foremek. Na każdą porcję wyłożyć 2-3 maliny i posypać płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Z takim zestawem smakołyków każdy piknik uda się wyśmienicie. Pamiętajmy, by po uczcie w parku pozostawić po sobie porządek, zabrać wszystkie śmieci, tak by inni też z przyjemnością mogli korzystać z uroków natury.
Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
Przepisy kulinarne, aktywność seniora, kuchnia
Podobne artykuły/wiadomości: |
Podziel się artykułem
Artykuł został opracowany przez: |
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!