reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Artykuł w dziale Kulinaria

Czas na piknik

(2015-06-30)

przekąski.jpgJedną z najprzyjemniejszych chwil jest spacer z najbliższymi do parku czy lasu w słoneczny, letni dzień by tam rozłożyć koc i przy śpiewie ptaków odpocząć od codziennej gonitwy. Warto zadbać o zdrowe i smaczne przekąski.

Wbrew pozorom nie każdy rodzaj pożywienia nadaje się do zabrania na łono natury. Niektóre produkty, zwłaszcza nabiał łatwo psują się po wyjęciu z lodówki, niektóre, jak masło, kremy czy czekolada w słońcu szybko się roztapiają.
Najlepszym pomysłem na piknikową wałowkę są przygotowane jeszcze w domu kanapki, sałatki, pieczeń na zimno czy przegryzki lub domowe  ciasta (jednak bez kremów i polew). Poniżej prezentujemy ciekawe pomysły na zdrowe, pełne wartości odżywcze potrawy, idealne na majową wycieczkę.

 

1. Kanapka z pieczonym indykiem

Składniki : ciemne pieczywo pełnoziarniste, sałata, roszponka, kilka plasterków upieczonej wcześniej piersi z indyka, ser Camembert, żurawina ze słoiczka, masło

 

Kromkę chleba smarujemy cienko masłem. Na wierzch kładziemy wszystkie składniki i dodajemy odrobinę żurawiny. Przykrywamy drugą kromką chleba.

 

2. Kolorowa sałatka

Składniki : 1/2 sałaty, 2 szt pomidory, 1/3 szt czerwonej papryki, 1/2 szt ogórka, 5 dkg żółtego sera, 5 dkg szynki konserwowej, 5 szt rzodkiewek, 8 kawałków chleba tostowego, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka szczypiorku, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, sos winegret (sól, pieprz, oregano)

 

Przygotowanie: Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Pomidora pokroić w ćwiartki, paprykę i ogórka w kosteczkę. Ser oraz szynkę pokroić w niedużą kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa przełożyć do miski i wymieszać.

Tosty  upiec w tosterze, lub usmażyć na patelni. Pokroić w kosteczkę, dodać do sałatki. Sos najlepiej zabrać w osobnym pojemniku i polać sałatkę tóż przed jedzeniem, żeby warzywa były świeże i chrupiące.

 

3. Babeczki z malinami i płatkami migdałów :

Składniki na 12 babeczek:150 g masła, roztopionego i przestudzonego, 6 białek, 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka i 2 łyżki mąki tortowej, 1 łyżeczka migdałowego olejku do ciasta, szklanka malin, płatki migdałów, cukier puder

 

Przygotowanie: Białka umieścić w misie miksera, ubić na delikatną pianę. Do ubitych białek dodać cukier puder i przesianą mąkę a następnie delikatnie wymieszać szpatułką. Wlać masło, olejek migdałowy i wymieszać do połączenia się składników.

Foremki na babeczki wysmarować masłem, posypać mąką. Ciasto przełożyć do foremek. Na każdą porcję wyłożyć 2-3 maliny i posypać płatkami migdałów.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

Z takim zestawem smakołyków każdy piknik uda się wyśmienicie. Pamiętajmy, by po uczcie w parku pozostawić po sobie porządek, zabrać wszystkie śmieci, tak by inni też z przyjemnością mogli korzystać z uroków natury.

 

Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
Przepisy kulinarne, aktywność seniora, kuchnia

Podobne artykuły/wiadomości:

Podziel się artykułem

wykop.pl Share

 

Artykuł został opracowany przez:
BycSeniorem.pl

Komentarze do artykułu Czas na piknik

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!