reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Wiadomosć w dziale Ogrodnictwo i Dom

Smaki kuchni orientalnej: ryż basmati na pierwszym planie

(2010-04-24)

Każdy z nas ma za sobą kilka dalekich podróży, jeśli nie krajoznawczych, to na pewno kulinarnych. Jedząc Margheritę odwiedzaliśmy Włochy, zajadając popcorn lub hot-doga wstąpiliśmy do USA. Może teraz warto pojawić się na Dalekim Wschodzie? Dla tych osób, którzy mają ochotę zasmakować w azjatyckiej kuchni, a nie stać ich na kosztowną podróż, firm Konpack proponuje dania, które można przyrządzić w zaciszu własnego domu.

Chociaż największym europejskim eksporterem ryżu są Włosi, nikogo chyba nie zdziwi, że na długo przed nimi, już około 5000 r. p.n.e., to życiodajne ziarno uprawiali Chińczycy. Z czasem jednak zasięg uprawy ryżu rozszerzał się, a ilość odmian gwałtownie wzrastała, przystosowując się do różnych klimatów oraz wszelkich odmian gleb. Dziś znanych jest około 8000 rodzajów ryżu. Wiele lat temu u stóp Himalajów rozpoczęła się uprawa jednej z jego odmian - ryżu basmati. Ryż basmati posiada delikatny, orzechowy bukiet, dlatego w języku hindi nazwany jest ,,królową zapachów”. Po przyrządzeniu jest śnieżnobiały i puszysty, a co ciekawe, w trakcie gotowania jego ziarna rosną na długość, a nie na szerokość. W efekcie czego, są one od 4 do 5 razy dłuższe niż szersze. Firmy Konpack podaje, że basmati, jak każdy ryż, jest produktem bezglutenowym i lekkostrawnym, dlatego może być podawany osobom chorym na celiakię, a także niemowlętom, które nie mają jeszcze ukształtowanego układu pokarmowego. Jest ponadto wskazany przy chorobach jelita grubego i wpływa wzmacniająco także na śledzionę i żołądek.

Ryż basmati nadaje się jako baza do wszelkiego rodzaju potraw ryżowych. Dobrze sprawdza się także jako dodatek do dań obiadowych. Urozmaicając codzienne menu o ryż basmati, można zaskoczyć rodzinę lub znajomych zdrowym wegetariańskim risotto, lub kolorowym hiszpańskim pilawem, który zachwyci bogactwem orientalnych nut: aromatem kardamonu, nasion kuminu, czarnuszki, imbiru, gorczycy i szafranu. Pilaw jest daniem charakterystycznym dla kuchni arabskiej, dlatego dla tych, którzy woleliby delikatne, śródziemnomorskie klimaty, firma Konpack doradza połączenie ryżu basmati z rybą lub owocami morza. Tego typu dania są zarówno wykwintne, jak i szybkie w przygotowaniu, a w zestawieniu z lampką białego wina, usatysfakcjonują podniebienia także wybrednych osób.

Z ryżu można przygotować również słodkie przekąski. Według wierzeń ludów z Dalekiego Wschodu smak słodki przywraca utraconą energię oraz zapewnia harmonię z otaczającym światem. Dlatego kończąc kulinarne wojaże, można na deser podać gościom np. ryż basmati z jabłkami, migdałami i gruszką, przyprawiony odrobiną cynamonu lub dżemem z żurawiny - podaje firma Konpack.

Ryż basmati można bez problemu zakupić w polskich sklepach, w torebkach, jak również i sypany. Aby jednak ziarna ryżu podczas gotowania się nie posklejały, eksperci radzą, aby wcześniej dokładnie przeczytać instrukcję przyrządzania. Nie jest ona trudna: do gotującej się wody wystarczy wrzucić torebki ryżu, po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszyć gaz i przykryć garnek. Ryż będzie gotowy do zjedzenia już po 18-20 minutach. W trakcie gotowania można dodać do wody odrobinę oliwy z oliwek, szczyptę soli lub kostkę rosołową.

Bogactwo świata ryżu jest równie nieprzebrane, jak obfitość win, czy serów, dlatego przyrządzane potrawy kuchni Dalekiego Wschodu są równie smaczne, jak inne kuchnie z krajów świata. Aby zachęcić do wypróbowania walorów smakowych ryżu basmati, firma Konpack poleca przepis na ryż basmati z kurczakiem i brzoskwiniami:

Składniki: 160 g ryżu basmati (np. Fit`s firmy Konpack), 2 piersi z kurczaka, 1 puszka brzoskwiń, natka pietruszki lub kolendra, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka oleju, sól, pieprz

Przygotowanie: Ryż ugotować według receptury podanej na opakowaniu. Piersi kurczaka pokroić w paski, skropić sosem sojowym i podsmażyć na oleju. Następnie dodać ugotowany ryż, pokrojone w kostkę brzoskwinie i kilka łyżek soku z brzoskwiń. Doprawić solą i pieprzem. Całość podgrzać do wyrównania temperatury. Podawać z posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego!

Konpack

Słowa kluczowe (tagi) dla tej wiadomości:
kuchnia

Podobne artykuły/wiadomości:

Podziel się wiadomością

wykop.pl Share

 

Wiadomosć została opracowana przez:
BycSeniorem.pl

Komentarze do wiadomości Smaki kuchni orientalnej: ryż basmati na pierwszym planie

Ta wiadomość nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!