reklama
Seniorzy są aktywniejsi seksualnie od seniorek (Komentarzy: 35)
Jakie podwyżki emerytur w 2011 roku? (Komentarzy: 25)
Dla seniorów Hiszpania jest tańsza (Komentarzy: 20)
Odwrócona hipoteka, czyli jak dorobić do emerytury? (Komentarzy: 16)
Sanatoria: Przerzeczyn-Zdrój (Komentarzy: 13)
Przepisy: ris al mande – tradycyjny duński deser z ryżu
(2010-09-27)Ris al mande to deser ryżowy z migdałami i dżemem wiśniowym, pochodzący z Danii, jedzony tam przede wszystkim Boże Narodzenie.
Składniki:
-
1 litr mleka;
-
200 g ryżu;
-
50 g płatków migdałów;
-
250 ml śmietany 30 proc.;
-
3 łyżki cukru pudru;
-
dżem lub sos wiśniowy.
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy około 0,5 litra mleka i wsypujemy szklankę ryżu. Gotujemy przez około 20-30 minut, cały czas mieszając i w miarę potrzeb dolewając resztę mleka. W międzyczasie ubijamy śmietanę z cukrem puder.
Kiedy ryż jest już miękki odstawiamy go do ostygnięcia na pół godziny, a następnie zimny mieszamy z bitą śmietaną i migdałami. Deser podajemy w miseczkach, polany sosem lub dżemem wiśniowym.
Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
Przepisy kulinarne, aktywność seniora, kuchnia
Podobne artykuły/wiadomości: |
Podziel się artykułem
Artykuł został opracowany przez: |
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!