reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Artykuł w dziale Kulinaria

Przepisy: ris al mande – tradycyjny duński deser z ryżu

(2010-09-27)

Ris al mande to deser ryżowy z migdałami i dżemem wiśniowym, pochodzący z Danii, jedzony tam przede wszystkim Boże Narodzenie.

 

Ris al mande – tradycyjny duński deser z ryżuSkładniki:

 

  • 1 litr mleka;

  • 200 g ryżu;

  • 50 g płatków migdałów;

  • 250 ml śmietany 30 proc.;

  • 3 łyżki cukru pudru;

  • dżem lub sos wiśniowy.

 

Przygotowanie:

 

Do garnka wlewamy około 0,5 litra mleka i wsypujemy szklankę ryżu. Gotujemy przez około 20-30 minut, cały czas mieszając i w miarę potrzeb dolewając resztę mleka. W międzyczasie ubijamy śmietanę z cukrem puder.

 

Kiedy ryż jest już miękki odstawiamy go do ostygnięcia na pół godziny, a następnie zimny mieszamy z bitą śmietaną i migdałami. Deser podajemy w miseczkach, polany sosem lub dżemem wiśniowym.

Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
Przepisy kulinarne, aktywność seniora, kuchnia

Podobne artykuły/wiadomości:

Podziel się artykułem

wykop.pl Share

 

Artykuł został opracowany przez:
BycSeniorem.pl

Komentarze do artykułu Przepisy: ris al mande – tradycyjny duński deser z ryżu

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!