reklama
Seniorzy są aktywniejsi seksualnie od seniorek (Komentarzy: 35)
Jakie podwyżki emerytur w 2011 roku? (Komentarzy: 25)
Dla seniorów Hiszpania jest tańsza (Komentarzy: 20)
Odwrócona hipoteka, czyli jak dorobić do emerytury? (Komentarzy: 16)
Sanatoria: Przerzeczyn-Zdrój (Komentarzy: 13)
Przepisy: hiszpańskie gazpacho
(2010-08-09)Najsłynniejsza hiszpańska zupa podawana jest na zimno i nie wymaga gotowania. To doskonałe danie na lato, kiedy nie zawsze mamy ochotę na ciężkie, gorące zupy. Świetna alternatywa dla tradycyjnej pomidorowej.
Sezon pomidorowy z pełni. Świeże pomidory będą doskonale smakować w połączeniu z m.in. cebulą, czosnkiem i bazylią w formie chłodnej zupy. Na przygotowanie gazpacho wystarczy 15 minut.
Składniki:
-
kilogram świeżych, aromatycznych pomidorów;
-
300 gram obranych, świeżych ogórków;
-
4 młode cebule;
-
2 ząbki czosnku;
-
kilka listków bazylii;
-
150 ml oliwy z oliwek;
-
30 ml octu winnego;
-
2 łyżki cukry;
Przygotowanie:
Sparzone pomidory obieramy ze skórki. Następnie wszystkie warzywa kroimy na kawałki. Nie musimy robić tego dokładnie, gdyż wszystko i tak zaraz zmiksujemy. Miksujemy wszystko aż osiągnie gładką konsystencję, dodając powoli oliwę, cukier, ocet winny i bazylię. Tak przygotowaną zupę chłodzimy w lodówce przez około 2,5 godziny. Możemy udekorować ją pokrojoną w paski papryką, ogórkiem, chlebem, cebulą czy jajkiem.
Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
Przepisy kulinarne, kuchnia
Podobne artykuły/wiadomości: |
Podziel się artykułem
Artykuł został opracowany przez: |
RE: Przepisy: hiszpańskie gazpacho / autor: Ewa
2010-08-25 | 16:04:04
polecam byłam nie dawno w Hiszpani zupa jest pychota, Więcej |