reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Artykuł w dziale Kulinaria

Przepisy: hiszpańskie gazpacho

(2010-08-09)

Najsłynniejsza hiszpańska zupa podawana jest na zimno i nie wymaga gotowania. To doskonałe danie na lato, kiedy nie zawsze mamy ochotę na ciężkie, gorące zupy. Świetna alternatywa dla tradycyjnej pomidorowej.

 

gazpachoSezon pomidorowy z pełni. Świeże pomidory będą doskonale smakować w połączeniu z m.in. cebulą, czosnkiem i bazylią w formie chłodnej zupy. Na przygotowanie gazpacho wystarczy 15 minut.

 

Składniki:

 

  • kilogram świeżych, aromatycznych pomidorów;

  • 300 gram obranych, świeżych ogórków;

  • 4 młode cebule;

  • 2 ząbki czosnku;

  • kilka listków bazylii;

  • 150 ml oliwy z oliwek;

  • 30 ml octu winnego;

  • 2 łyżki cukry;

 

Przygotowanie:

 

Sparzone pomidory obieramy ze skórki. Następnie wszystkie warzywa kroimy na kawałki. Nie musimy robić tego dokładnie, gdyż wszystko i tak zaraz zmiksujemy. Miksujemy wszystko aż osiągnie gładką konsystencję, dodając powoli oliwę, cukier, ocet winny i bazylię. Tak przygotowaną zupę chłodzimy w lodówce przez około 2,5 godziny. Możemy udekorować ją pokrojoną w paski papryką, ogórkiem, chlebem, cebulą czy jajkiem.

Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
Przepisy kulinarne, kuchnia

Podobne artykuły/wiadomości:

Podziel się artykułem

wykop.pl Share

 

Artykuł został opracowany przez:
BycSeniorem.pl

Komentarze do artykułu Przepisy: hiszpańskie gazpacho
2010-08-25 | 16:04:04

polecam byłam nie dawno w Hiszpani zupa jest pychota, Więcej