reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Artykuł w dziale Kulinaria

Przepisy: chińszczyzna bez woka

(2010-07-19)

Dziś prezentujemy prosty przepis na potrawę w chińskim stylu, w którym można wykorzystać całe letnie bogactwo warzyw. Bardzo smaczne.

 

Przepisy: chińszczyzna bez wokaDania azjatyckie często przygotowywane są w jednym naczyniu - woku. Dziś przestawiamy inspirowany chińskimi potrawami przepis, który może powstać w jednym garnku.

 

Składniki:

 

  • pół kilograma pieczarek

  • jedna cebula

  • pierś z kurczaka

  • dwie papryki

  • bakłażan

  • puszka ananasów

  • mieszanka chińskich warzyw w postaci mrożonki

  • kalafior lub brokuły

  • sos słodko-kwaśny

  • pieprz

  • curry

  • ryż

  • olej / oliwa

 

 

Przygotowanie:

 

Pierś kurczaka i bakłażan kroimy w kostkę, paprykę i cebulę w pasy. Kalafior/brokuły gotujemy chwilę na parze, po czym dzielimy rękami na mniejsze fragmenty.

Na dużej patelni podmarzamy bakłażan i pokrojone w kostkę ananasy. Po kilku minutach dorzucamy do nich pokrojone byle jak pieczarki, podlewamy syropem z puszki ananasów i dusimy.

W tym czasie do osobnego garnka wrzucamy cebulę, pierś z kurczaka , paprykę , mrożone warzywa oraz kalafior/brokuły. Przyprawiamy pieprzem i curry i chwilę dusimy razem (możemy też od początku przygotować wszystko w jednym, odpowiednio dużym garnku ). Kiedy składniki w garnku i na patelni będą odpowiednio uduszone, zawartość patelni wrzucamy do garnka i dalej gotujemy po dodaniu sosu słodko-kwaśnego (może być gotowy sos ze sklepu).

Potrawę podajemy z ryżem, gotowanym z odrobiną curry.

 

 

Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
Przepisy kulinarne, kuchnia

Podobne artykuły/wiadomości:

Podziel się artykułem

wykop.pl Share

 

Artykuł został opracowany przez:
BycSeniorem.pl

Komentarze do artykułu Przepisy: chińszczyzna bez woka

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!