reklama
Seniorzy są aktywniejsi seksualnie od seniorek (Komentarzy: 35)
Jakie podwyżki emerytur w 2011 roku? (Komentarzy: 25)
Dla seniorów Hiszpania jest tańsza (Komentarzy: 20)
Odwrócona hipoteka, czyli jak dorobić do emerytury? (Komentarzy: 16)
Sanatoria: Przerzeczyn-Zdrój (Komentarzy: 13)
Przepisy: chińszczyzna bez woka
(2010-07-19)Dziś prezentujemy prosty przepis na potrawę w chińskim stylu, w którym można wykorzystać całe letnie bogactwo warzyw. Bardzo smaczne.
Dania azjatyckie często przygotowywane są w jednym naczyniu - woku. Dziś przestawiamy inspirowany chińskimi potrawami przepis, który może powstać w jednym garnku.
Składniki:
-
pół kilograma pieczarek
-
jedna cebula
-
pierś z kurczaka
-
dwie papryki
-
bakłażan
-
puszka ananasów
-
mieszanka chińskich warzyw w postaci mrożonki
-
kalafior lub brokuły
-
sos słodko-kwaśny
-
pieprz
-
curry
-
ryż
-
olej / oliwa
Przygotowanie:
Pierś kurczaka i bakłażan kroimy w kostkę, paprykę i cebulę w pasy. Kalafior/brokuły gotujemy chwilę na parze, po czym dzielimy rękami na mniejsze fragmenty.
Na dużej patelni podmarzamy bakłażan i pokrojone w kostkę ananasy. Po kilku minutach dorzucamy do nich pokrojone byle jak pieczarki, podlewamy syropem z puszki ananasów i dusimy.
W tym czasie do osobnego garnka wrzucamy cebulę, pierś z kurczaka , paprykę , mrożone warzywa oraz kalafior/brokuły. Przyprawiamy pieprzem i curry i chwilę dusimy razem (możemy też od początku przygotować wszystko w jednym, odpowiednio dużym garnku ). Kiedy składniki w garnku i na patelni będą odpowiednio uduszone, zawartość patelni wrzucamy do garnka i dalej gotujemy po dodaniu sosu słodko-kwaśnego (może być gotowy sos ze sklepu).
Potrawę podajemy z ryżem, gotowanym z odrobiną curry.
Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
Przepisy kulinarne, kuchnia
Podobne artykuły/wiadomości: |
Podziel się artykułem
Artykuł został opracowany przez: |
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!