reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Artykuł w dziale Kulinaria

Słodkości dla Mamy

(2015-05-26)

Piaskowiec z owocami

Potrzebne składniki:

25 dag masła,

2 szklanki mąki,

Szklanka cukru,

Torebka budyniu śmietankowego,

3 jajka,

Mus owocowy lub świeże owoce,

2 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

Masło należy utrzeć z cukrem na jednolitą masę i dodawać po jednym jajku. Gdy masa stanie się głaska wsypujemy proszek do pieczenia, mąkę i budyń. Ciasto rozdzielamy na dwie części. Tortownice smarujemy masłem, wykładamy jedną część ciasta, a na nią świeże owoce np.  truskawki, jabłka lub śliwki i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy 40 minut w temperaturze 160 st. C. Górę możemy przyozdobić owocami.

 

Torcik serowy

Potrzebne składniki:

2 serki homogenizowane,

Kostka masła,

2 szklanki cukry pudru,

5 żółtek,

2-3 łyżki żelatyny,

Pół szklanki przegotowanego mleka,

2 łyżki kakao,

Opakowanie biszkoptów,

Opakowanie galaretki.

 

Masło, cukier i żółtka ucieramy na puch. Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej i przegotowanej wody, a następnie dodajemy do niej mleko. Gdy wystygnie, wlewamy do utartego masła i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy serki homogenizowane i znowu mieszamy. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Biszkopty układamy na tortownicy, nakładamy na nie białą masę, potem ciemną, a na wierzch wylewamy zastygającą galaretkę. Górę możemy przyozdobić owocami lub bitą śmietaną.

 

Kopertky jabłkowe

Potrzebne składniki:

4 jabłka.

Półtorej szklanki mąki,

Pół kostki masła lub margaryny,

4 łyżki cukry kryształu,

3 łyżki cukru pudru,

2 żółtka,

2 łyżki śmietany,

Cukier waniliowy.

 

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy utarte na tarce schłodzone masło, cukier puder, żółtka i siekamy wszystko nożem. Ciasto powinno być miękkie, ale nie rozmazywać się na stolnicy. Gotowe wkładamy na pół godziny do lodówki. Jabłka obieramy, wydrążamy środki i kroimy na grube plastry. Ciasto cienko rozwałkowujemy, dzielimy na kwadraty niewiele większe od krążków jabłek. Na każdym kwadracie kładziemy plasterek jabłka, brzegi ciasta zawijamy do środka i zlepiamy tak, jak wiąże się cztery rogi chusteczki . Kopertki układamy na blasze wysmarowanej masłem i pieczemy w temperaturze 190 st. C. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasteczka posypujemy cukrem waniliowym.

 

Sernik z piernikami

1,5 kg białego sera,

25 dag margaryny,

50 dag cukru pudru,

12 jajek,

2 cukry waniliowe,

Budyń śmietankowy bez cukru,

2 opakowania pierników w czekoladzie.

 

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy po jednym żółtku, zmielony ser i cały czas trzemy. Pod koniec dodajemy budyń śmietankowy oraz ubitą pianę z białek. Całość lekko mieszamy. Połowę masy serowej wkładamy na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem dużą, prostokątną blaszkę. Na ser układamy szczelnie pierniki, przykrywamy drugą połową masy serowej i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. godzinę.

Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
Przepisy kulinarne, kuchnia

Podobne artykuły/wiadomości:

Podziel się artykułem

wykop.pl Share

 

Artykuł został opracowany przez:
BycSeniorem.pl

Komentarze do artykułu Słodkości dla Mamy

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!