reklama
Seniorzy są aktywniejsi seksualnie od seniorek (Komentarzy: 35)
Jakie podwyżki emerytur w 2011 roku? (Komentarzy: 25)
Dla seniorów Hiszpania jest tańsza (Komentarzy: 20)
Odwrócona hipoteka, czyli jak dorobić do emerytury? (Komentarzy: 16)
Sanatoria: Przerzeczyn-Zdrój (Komentarzy: 13)

Słodkości dla Mamy
(2015-05-26)Piaskowiec z owocami
Potrzebne składniki:
25 dag masła,
2 szklanki mąki,
Szklanka cukru,
Torebka budyniu śmietankowego,
3 jajka,
Mus owocowy lub świeże owoce,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masło należy utrzeć z cukrem na jednolitą masę i dodawać po jednym jajku. Gdy masa stanie się głaska wsypujemy proszek do pieczenia, mąkę i budyń. Ciasto rozdzielamy na dwie części. Tortownice smarujemy masłem, wykładamy jedną część ciasta, a na nią świeże owoce np. truskawki, jabłka lub śliwki i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy 40 minut w temperaturze 160 st. C. Górę możemy przyozdobić owocami.
Torcik serowy
Potrzebne składniki:
2 serki homogenizowane,
Kostka masła,
2 szklanki cukry pudru,
5 żółtek,
2-3 łyżki żelatyny,
Pół szklanki przegotowanego mleka,
2 łyżki kakao,
Opakowanie biszkoptów,
Opakowanie galaretki.
Masło, cukier i żółtka ucieramy na puch. Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej i przegotowanej wody, a następnie dodajemy do niej mleko. Gdy wystygnie, wlewamy do utartego masła i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy serki homogenizowane i znowu mieszamy. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Biszkopty układamy na tortownicy, nakładamy na nie białą masę, potem ciemną, a na wierzch wylewamy zastygającą galaretkę. Górę możemy przyozdobić owocami lub bitą śmietaną.
Kopertky jabłkowe
Potrzebne składniki:
4 jabłka.
Półtorej szklanki mąki,
Pół kostki masła lub margaryny,
4 łyżki cukry kryształu,
3 łyżki cukru pudru,
2 żółtka,
2 łyżki śmietany,
Cukier waniliowy.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy utarte na tarce schłodzone masło, cukier puder, żółtka i siekamy wszystko nożem. Ciasto powinno być miękkie, ale nie rozmazywać się na stolnicy. Gotowe wkładamy na pół godziny do lodówki. Jabłka obieramy, wydrążamy środki i kroimy na grube plastry. Ciasto cienko rozwałkowujemy, dzielimy na kwadraty niewiele większe od krążków jabłek. Na każdym kwadracie kładziemy plasterek jabłka, brzegi ciasta zawijamy do środka i zlepiamy tak, jak wiąże się cztery rogi chusteczki . Kopertki układamy na blasze wysmarowanej masłem i pieczemy w temperaturze 190 st. C. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasteczka posypujemy cukrem waniliowym.
Sernik z piernikami
1,5 kg białego sera,
25 dag margaryny,
50 dag cukru pudru,
12 jajek,
2 cukry waniliowe,
Budyń śmietankowy bez cukru,
2 opakowania pierników w czekoladzie.
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy po jednym żółtku, zmielony ser i cały czas trzemy. Pod koniec dodajemy budyń śmietankowy oraz ubitą pianę z białek. Całość lekko mieszamy. Połowę masy serowej wkładamy na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem dużą, prostokątną blaszkę. Na ser układamy szczelnie pierniki, przykrywamy drugą połową masy serowej i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. godzinę.
Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
Przepisy kulinarne, kuchnia
Podobne artykuły/wiadomości: |
Podziel się artykułem
Artykuł został opracowany przez: |
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!