reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Artykuł w dziale Choroby

Komponowanie posiłków - praktyczne wskazówki

(2011-10-03)

Komponowanie posiłków – praktyczne wskazówki

Rozwiązaniem wielu problemów i dolegliwości towarzyszących osobom cierpiącym na choroby przewlekłe może być właściwy dobór produktów spożywczych. Odpowiednio skomponowana dieta istotnie  poprawia stan pacjenta i jego komfort życia. Jest równie ważna jak sama terapia, ponieważ dobrze odżywionemu organizmowi znacznie łatwiej jest zmagać się z chorobą.

Należy pamiętać, by dzienna racja pokarmowa dla pacjenta zawierała odpowiednią ilość kalorii. Nie zawsze jest to łatwe do zrealizowania ze względu na brak apetytu u chorego, jego ogólne złe samopoczucie, problemy z żuciem, połykaniem, ból towarzyszący jedzeniu.


Można jednak o to zadbać, korzystając z poniższych wskazówek.

  1. Podawaj 4-5, a w razie potrzeby nawet 7 mniejszych objętościowo posiłków. Podaż składników odżywczych będzie dzięki temu stała, a proces przyjmowania, trawienia i wchłaniania nie będzie dla pacjenta zbyt obciążający.
  2. Stosuj produkty lubiane i tolerowane przez pacjenta, dozwolone w danej jednostce chorobowej. Ważne, by były kolorowe, estetycznie podane, smaczne, z dodatkiem delikatnych ziół i przypraw.
  3. Nie podawaj potraw ciężkostrawnych, wzdymających ani smażonych w głębokim tłuszczu. Wbrew pozorom nie pomogą one odzyskać choremu sił. Mogą natomiast wywołać dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.
  4. Dużej ilości energii w małej objętości dostarczą produkty odżywcze Nutridrink,  które możesz dodawać do potraw lub stosować jako samodzielne dania bądź przekąski.
  5. Gotuj w wodzie, na parze, duś, piecz w piekarniku. Dozwolone tłuszcze (oleje roślinne, oliwa z oliwek, masło, śmietana) dodawaj do gotowych potraw.
  6. Źródłem białka w diecie powinno być chude mięso drobiowe lub cielęce, można też podawać wysokobiałkowy Nutridrink Protein.
  7. Węglowodany podawaj w postaci ziemniaków, ryżu, makaronu, pieczywa, kasz. Produkty te są również źródłem błonnika, podobnie jak owoce i warzywa, które zalecane są w postaci surowej. Jeśli jednak taka forma nie jest tolerowana przez pacjenta, możesz je gotować i przecierać. W uzupełnianiu błonnika przeciwdziałającego zaparciom niezastąpiony jest też Nutridrink Multi Fibre.
  8. Jeśli chory ma problemy z połykaniem, zadbaj o gładką konsystencję posiłków. Desery mleczne i przeciery owocowo-warzywne nie zaspokoją wymagań odżywczych organizmu. Dlatego miksuj również mięso, ziemniaki, kasze lub stosuj Nutridrinki, które są produktami kompletnymi, zawierającymi cały zestaw niezbędnych składników pokarmowych. 
  9. Do zaprawiania zup nie używaj zasmażek, a zawiesinę mąki w wodzie, mleku, jogurcie lub Nutridrink o smaku naturalnym.
  10. By zwiększyć kaloryczność posiłków, dodawaj stopione masło, oleje, śmietanę, sery, orzechy, dżemy, konfitury lub Nutridrinki. Te ostatnie są doskonałym wyborem, ponieważ prócz energii zawierają wszystkie niezbędne składniki pokarmowe.
  11. Unikaj słodyczy. To źródło pustych kalorii, które nie dostarczają ważnych składników odżywczych, a hamują przy okazji apetyt, przez co pacjent nie zjada pełnowartościowego posiłku. Alternatywą mogą być słodkie owoce lub np. owocowy, waniliowy czy czekoladowy Nutridrink w postaci napoju mlecznego/jogurtowego lub klarownego napoju owocowego.
  12. Zadbaj, by chory miał okazję jeść w towarzystwie rodziny. W gronie kochających osób wszystko smakuje lepiej.
  13. Odkryj bogactwo smaków i zastosowań produktów Nutridrink. To unikalny produkt, przygotowany przez specjalistów, z uwzględnieniem szczególnych potrzeb osób chorych. W przeciwieństwie do tradycyjnych produktów spożywczych dostarczy choremu wszystkich niezbędnych makro- i mikroelementów w odpowiednich proporcjach.


Dbałość o zbilansowaną i kompletną dietę osoby chorej z całą pewnością bardzo szybko przełoży się na wymierne korzyści w postaci poprawy stanu i samopoczucia pacjenta, a rodzinie znacznie ułatwi sprawowanie opieki.


Dowiedz się więcej >>

Komponowanie posiłków – praktyczne wskazówki


Rozwiązaniem wielu problemów i dolegliwości towarzyszących osobom cierpiącym na choroby przewlekłe może być właściwy dobór produktów spożywczych. Odpowiednio skomponowana dieta istotnie  poprawia stan pacjenta i jego komfort życia. Jest równie ważna jak sama terapia, ponieważ dobrze odżywionemu organizmowi znacznie łatwiej jest zmagać się z chorobą.


Należy pamiętać, by dzienna racja pokarmowa dla pacjenta zawierała odpowiednią ilość kalorii. Nie zawsze jest to łatwe do zrealizowania ze względu na brak apetytu u chorego, jego ogólne złe samopoczucie, problemy z żuciem, połykaniem, ból towarzyszący jedzeniu.
Można jednak o to zadbać, korzystając z poniższych wskazówek.

1. Podawaj 4-5, a w razie potrzeby nawet 7 mniejszych objętościowo posiłków. Podaż składników odżywczych będzie dzięki temu stała, a proces przyjmowania, trawienia i wchłaniania nie będzie dla pacjenta zbyt obciążający.
2. Stosuj produkty lubiane i tolerowane przez pacjenta, dozwolone w danej jednostce chorobowej. Ważne, by były kolorowe, estetycznie podane, smaczne, z dodatkiem delikatnych ziół i przypraw.
3. Nie podawaj potraw ciężkostrawnych, wzdymających ani smażonych w głębokim tłuszczu. Wbrew pozorom nie pomogą one odzyskać choremu sił. Mogą natomiast wywołać dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.
4. Dużej ilości energii w małej objętości dostarczą produkty odżywcze Nutridrink (LINK 1),  które możesz dodawać do potraw lub stosować jako samodzielne dania bądź przekąski.
5. Gotuj w wodzie, na parze, duś, piecz w piekarniku. Dozwolone tłuszcze (oleje roślinne, oliwa z oliwek, masło, śmietana) dodawaj do gotowych potraw.
6. Źródłem białka w diecie powinno być chude mięso drobiowe lub cielęce, można też podawać wysokobiałkowy Nutridrink Protein.
7. Węglowodany podawaj w postaci ziemniaków, ryżu, makaronu, pieczywa, kasz. Produkty te są również źródłem błonnika, podobnie jak owoce i warzywa, które zalecane są w postaci surowej. Jeśli jednak taka forma nie jest tolerowana przez pacjenta, możesz je gotować i przecierać. W uzupełnianiu błonnika przeciwdziałającego zaparciom niezastąpiony jest też Nutridrink Multi Fibre.
8. Jeśli chory ma problemy z połykaniem, zadbaj o gładką konsystencję posiłków. Desery mleczne i przeciery owocowo-warzywne nie zaspokoją wymagań odżywczych organizmu. Dlatego miksuj również mięso, ziemniaki, kasze lub stosuj Nutridrinki, które są produktami kompletnymi, zawierającymi cały zestaw niezbędnych składników pokarmowych.  
9. Do zaprawiania zup nie używaj zasmażek, a zawiesinę mąki w wodzie, mleku, jogurcie lub Nutridrink o smaku naturalnym.
10. By zwiększyć kaloryczność posiłków, dodawaj stopione masło, oleje, śmietanę, sery, orzechy, dżemy, konfitury lub Nutridrinki. Te ostatnie są doskonałym wyborem, ponieważ prócz energii zawierają wszystkie niezbędne składniki pokarmowe.
11. Unikaj słodyczy. To źródło pustych kalorii, które nie dostarczają ważnych składników odżywczych, a hamują przy okazji apetyt, przez co pacjent nie zjada pełnowartościowego posiłku. Alternatywą mogą być słodkie owoce lub np. owocowy, waniliowy czy czekoladowy Nutridrink w postaci napoju mlecznego/jogurtowego lub klarownego napoju owocowego.
12. Zadbaj, by chory miał okazję jeść w towarzystwie rodziny. W gronie kochających osób wszystko smakuje lepiej.
13. Odkryj bogactwo smaków i zastosowań produktów  Nutridrink.(LINK2) To unikalny produkt, przygotowany przez specjalistów, z uwzględnieniem szczególnych potrzeb osób chorych. W przeciwieństwie do tradycyjnych produktów spożywczych dostarczy choremu wszystkich niezbędnych makro- i mikroelementów w odpowiednich proporcjach.

Dbałość o zbilansowaną i kompletną dietę osoby chorej z całą pewnością bardzo szybko przełoży się na wymierne korzyści w postaci poprawy stanu i samopoczucia pacjenta, a rodzinie znacznie ułatwi sprawowanie opieki.


    Dowiedz się więcej >> (LINK3)

Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
aktywność seniora, kuchnia, zdrowie

Podobne artykuły/wiadomości:

Podziel się artykułem

wykop.pl Share

 

Artykuł został opracowany przez:
BycSeniorem.pl

Komentarze do artykułu Komponowanie posiłków - praktyczne wskazówki

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!