reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Artykuł w dziale Kulinaria

Wielkanoc - wiemy co jemy!

(2015-04-02)

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90Wielkanoc jest skarbnicą polskich tradycji i zwyczajów między innymi tych kulinarnych. Co roku wiosenną porą na naszych stołach goszczą jajka w roli głównej, wykwintne kiełbasy, zagryzane chlebem z chrzanem oraz słodkie wypieki, wśród których prym wiedzie klasyczna Pascha Wielkanocna. Trudno oprzeć się takim frykasom. Jednak, czy wiemy jakie wartości odżywcze mają świąteczne potrawy i jak wpływają na nasze zdrowie?

Niestety, świąteczne tradycyjne potrawy są zwykle ciężkostrawne dlatego nie powinniśmy spożywać ich zbyt wiele. Dobrym pomysłem jest także stosownie zamienników przy gotowaniu, jak na przykład jogurtu naturalnego zamiast majonezu do jajek, czy chudej szynki zamiast białej kiełbasy. Chleb, by zwiększyć jego walory, powinniśmy wybierać pełnoziarnisty. Piekąc ciasta, unikajmy olejów i margaryny, które lepiej zastąpić kefirem a w ostateczności masłem. Nie dosładzajmy deserów i unikajmy napojów gazowanych.

Przyjrzyjmy się z bliska właściwościom najpopularniejszych przysmaków wielkanocnych.

 

Jajko

Nie wyobrażamy sobie świąt bez pisanek, które są najważniejszym symbolem Wielkanocy, symbolizują bowiem odrodzenie życia (zarówno tego w przyrodzie, jak i duchowego) oraz witalność i pomyślność.

To pozytywne symboliczne znaczenie jajek pokrywa się także z ich faktycznymi wartościami. Mimo iż przez lata sądzono, że jajka są źródłem złego cholesterolu i przyspieszają  rozwój chorób cywilizacyjnych, ostatnimi laty wracają do łask. Naukowcy dowiedli, że jajka są  źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Co więcej, są niskokaloryczne, nisko-tłuszczowe i posiadają wiele witamin, m. in. A, E, D i K. Jeśli chodzi o cholesterol, jego zawartość w jajkach nie odbiega od ilości cholesterolu w innych produktach odzwierzęcych, więc spożywanie ich w zdroworozsądkowych proporcjach jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia. 1 jajko (50 g) to około 78 kcal.

 

Żurek

Dziś jedzony jest zwykle na świąteczne śniadanie, niegdyś spożywany był codziennie przez cały Wielki Post. Oczywiście nie była to królewska zupa jaką dziś się serwuje, a lekka potrawka bez kiełbasy ani innego mięsa, czy zasmażki. Na niekorzyść dla naszego organizmu czasy się zmieniły i współczesny typowy żur to duża dawka tłuszczu. Wszystko to za sprawą mięsnych wkładek oraz zwyczaju zabielania zup. Jeśli jednak zrezygnujemy ze śmietany a kiełbasę zastąpimy jajkiem, odchudzimy znacznie naszą świąteczną zupę.

Pozytywne wartości żurku to wysoka zawartość allicyny i związków siarki, które gwarantują wzmocnienie odporności. Substancje te występują w czosnku,  jednym z istotnych składników zupy. Jeśli kisimy żurek sami, a więc poddajemy go procesowi fermentacji, zyskujemy wielką dawkę probiotyków, idealnych przy kuracji antybiotykowej. Dzięki naturalnemu zakwasowi, domowy żur świetnie spisze się w leczeniu niektórych chorób przewodu pokarmowego, zwłaszcza żołądka i jelit.

Porcja samego żurku (380 g) to około 269 kcal, po dodaniu do niego białej kiełbasy i jajka otrzymujemy 410 kcal. Wartość energetyczna zdecydowanie wzrasta jeśli podajemy żurek w chlebie.

 

Kiełbasy i wędliny

W wielkanocnych posiłkach nie brakuje wędlin i kiełbas, zwłaszcza kiełbasy białej. Niestety niemal każda wędlina to spora dawka sprzyjających otyłości nasyconych tłuszczów oraz cholesterolu, dlatego trzeba ograniczyć ich spożycie.

Wybierając białą kiełbasę warto zwrócić uwagę na kolor mięsa. Jeśli wewnątrz dostrzegamy wiele białych skrawków, to ewidentny znak, że kiełbasa zawiera wiele tłuszczu, jeśli zaś kolor  jest ciemny to prawdopodobnie mięso jest chude. Najlepiej, jeśli kiełbasa jest wykonana z mięsa wieprzowego, z domieszką wołowego, wówczas zawiera więcej pozytywnych składników: pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, żelazo, wapń i fosfor, cynk, magnez.

Biała kiełbasa dostarczy nam 270 kcal w 100 g, równie popularna kiełbasa śląska 179 kcal w 100 g.

 

Chrzan

Najpopularniejszy dodatek do świątecznych potraw jest prawdziwą bombą witaminową i naturalnym antybiotykiem. Chrzan wspomaga też pracę pęcherzyka żółciowego i zwiększa odporność organizmu. Trzeba jednak pamiętać, że po dodaniu doń śmietany i żółtek z jajek, powstaje bardzo kaloryczna potrawa, więc korzystniej jest spożywać go w wersji podstawowej, bez dodatków. 10 g (łyżeczka) to tylko 11 kcal.

 

Pascha

Ten tradycyjny wielkanocny deser, choć zawiera sporo cukru, ma także wiele wartości odżywczych. Ser biały, główny składnik potrawy to źródło białka i witamin, o które wzbogacają ją też bakalie. Rodzynki zawierają sporo jodu, niezbędnego do prawidłowej pracy tarczycy i fosforu, który reguluje równowagę kwasowo-zasadową, orzechy są skarbnicą przeciwutleniaczy i kwasów nienasyconych, podczas gdy migdały posiadają magnez oraz witaminy E i PP, dzięki czemu wspomagają pracę układu nerwowego i poprawiają pamięć.

Przygotowując paschę warto używać chudego twarogu, śmietanę zastąpić jogurtem i obniżyć ilość dodawanego masła, wówczas znacznie odchudzimy nasz deser. Porcja 100 gramowa paschy zawiera 340 kcal.

 

Potrawy wielkanocne choć z pozoru wydają się zbyt kaloryczne, po niewielkiej modyfikacji mogą stać się lekkostrawne, zachowując wyśmienity smak. Poza tym zawierają dużo potrzebnych organizmowi składników odżywczych. Zasiadając do stołu pamiętajmy jednak o zachowaniu złotego środka bo to z pewnością wyjdzie nam na zdrowie.

 

 

Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
kuchnia, zdrowie, święta

Podobne artykuły/wiadomości:

Podziel się artykułem

wykop.pl Share

 

Artykuł został opracowany przez:
BycSeniorem.pl

Komentarze do artykułu Wielkanoc - wiemy co jemy!

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!