reklama
Seniorzy są aktywniejsi seksualnie od seniorek (Komentarzy: 35)
Jakie podwyżki emerytur w 2011 roku? (Komentarzy: 25)
Dla seniorów Hiszpania jest tańsza (Komentarzy: 20)
Odwrócona hipoteka, czyli jak dorobić do emerytury? (Komentarzy: 16)
Sanatoria: Przerzeczyn-Zdrój (Komentarzy: 13)
Wakacje to czas zatruć pokarmowych. Uważajmy na przechowywanie jedzenia!
(2010-07-19)Latem służby sanitarne częściej odnotowują przypadki zatruć pokarmowych. Przyczyną jest wysoka temperatura. Groźna jest nie tylko salmonella.
Oprócz salmonelli zagraża nam również jersinia, której agresywna mutacja dotarła do nas kilka lat temu ze Stanów Zjednoczonych. Niestety ta bakteria nie jest kontrolowana tak dobrze przez sanepid jak salmonella.
Dlatego by uniknąć zatruć musimy pamiętać by jedzenia nie przechowywać zbyt długo w lodowce, ponieważ niska temperatura nie uchroni przed namnażaniem się bakterii. Nie trzymajmy też surowego mięsa razem z potrawami, które można jeść na surowo. W trakcie upałów najlepiej nie róbmy zbyt dużych zapasów, by zminimalizować ryzyko popsucia się jedzenia.
Słowa kluczowe (tagi) dla tej wiadomości:
choroby, kuchnia, zdrowie
Podobne artykuły/wiadomości: |
Podziel się wiadomością
Wiadomosć została opracowana przez: |
Ta wiadomość nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!