reklama
Seniorzy są aktywniejsi seksualnie od seniorek (Komentarzy: 35)
Jakie podwyżki emerytur w 2011 roku? (Komentarzy: 25)
Dla seniorów Hiszpania jest tańsza (Komentarzy: 20)
Odwrócona hipoteka, czyli jak dorobić do emerytury? (Komentarzy: 16)
Sanatoria: Przerzeczyn-Zdrój (Komentarzy: 13)
W ogrodzie warto mieć...przyprawy
(2010-08-20)Rośliny, które zdecydowanie powinniśmy mieć w naszych ogrodach. Nie tylko będą świetnie się prezentować i roztaczać przyjemną woń, ale i przydadzą się nam w kuchni. Podpowiadamy co i jak z przyprawami w ogrodzie.
Zioła, które w naszej kuchni zamienią się w przyprawy, korzystnie wpływają nie tylko na nasze zdrowie, ale i na inne rośliny, obok których rosną w naszym ogrodzie.
Najlepsze miejsca dla ziół
Wybierając podłoże dla naszej uprawy, pamiętajmy, że rośliny przyprawowe najbardziej lubią miejsca o dobrym nasłonecznieniu. Mają także określone wymagania co do samej gleby. Powinna być ona umiarkowanie wilgotna, przepuszczalna i próchniczna. Najlepiej gdy będzie mieć odczyn obojętny. Wyjątkiem jest mięta, która zdecydowanie woli glebę bardziej wilgotną, zaś lubczyk, estragon, kminek i koper nie muszą rosnąć bezpośrednio na słońcu.
Pielęgnacja grządki
Grządkę warto dobrze przygotować jeszcze przed posadzeniem roślin. Na początek starannie pozbądźmy się chwastów, a później, jeśli okaże się, że gleba jest za kwaśna powinniśmy ją zwapnować. Najlepiej zrobić to jesienią używając kredy lub dolomitu.
Wiosną zaś pamiętajmy o użyźnieniu gleby. Jej strukturę możemy poprawić dodając do niej dobrze rozłożony kompost (5-6 kg/m kw). Na tak przygotowanych grządkach możemy już siać i sadzić
zioła.
Na zimę suszymy
Zioła świeże smakują najlepiej, ale niestety nie możemy się nimi cieszyć cały rok. Dlatego warto część z nich ususzyć, by mieć takie przyprawy także na zimę. W tym celu w sezonie, dwa-trzy razy ścinamy zdrowe części roślin. Najlepiej robić to w godzinach przedpołudniowych. Rośliny wiążemy w pęczki i zawieszamy w ciepłym, przewiewnym i odciętym od słońca miejscu. Kiedy nadejdzie jesień, będziemy mogli pokruszyć liście i zamknąć je w nieprzeźroczystych słoikach.
Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
aktywność seniora, estetyka, kuchnia, ogród, zdrowie
Podobne artykuły/wiadomości: |
Podziel się artykułem
Artykuł został opracowany przez: |
2010-08-20 | 15:48:45
Ja na mojej działce też uprawiam zioła. W tym roku mi mszyce część obsiadły, ale spryskałem wywarem z liści czarnego bzu i jak ręką odjął. A zimą sobie w doniczce coś tam zawsze hoduje, żeby chociaż pietruszka do rosołu była. Więcej |