reklama
Seniorzy są aktywniejsi seksualnie od seniorek (Komentarzy: 35)
Jakie podwyżki emerytur w 2011 roku? (Komentarzy: 25)
Dla seniorów Hiszpania jest tańsza (Komentarzy: 20)
Odwrócona hipoteka, czyli jak dorobić do emerytury? (Komentarzy: 16)
Sanatoria: Przerzeczyn-Zdrój (Komentarzy: 13)
Unikajmy słodzonych napojów! Mogą sprzyjać rozwojowi cukrzycy
(2010-10-29)Naukowcy ostrzegają. Pijąc regularnie słodkie i gazowane napoje narażamy się na większe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego.
Badania nad związkiem słodzonych cukrem napojów z cukrzycą prowadzono od lat i wszystkie one wskazywały na to, że pijąc je narażamy się na rozwój cukrzycy. Teraz naukowcy z Harvardu przeanalizowali wszystkie wcześniejsze prace, by określić wielkość tego ryzyka.
Eksperci przeanalizowali w sumie 11 badań, w których łącznie wzięło udział ponad 300 tys. ludzi, z czego 15 tys. cierpiało na cukrzycę typu II. Pod uwagę wzięto tez grupę 19,5 tys. osób, z których 5,8 tys. chorowało na zespół metaboliczny.
Wyniki analizy naukowców z Harvard School of Publiic Health wykazały, że już jedna-dwie porcje słodzonego napoju dziennie podnosi ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II o 26b proc. W przypadku zespołu metabolicznego zaś ryzyko wzrasta o 20 proc. w porównaniu do osób, które miesięcznie wypijają mniej niż jedną porcję takiego napoju.
To zagrożenie można jednak odwrócić. Nawet jeśli wypijamy duże ilości słodzonych, gazowanych napojów, nie jest za późno by zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę, przynajmniej z powodu tego czynnika.
Zredukowanie ilości wypijanych napojów słodzonych cukrem i zastąpienie ich zdrowymi zamiennikami, chociażby wodą pozwoli obniżyć ryzyko cukrzycy.
Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
choroby, kuchnia, medycyna, nauka, zdrowie
Podobne artykuły/wiadomości: |
Podziel się artykułem
Artykuł został opracowany przez: |
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!