reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Wiadomosć w dziale Choroby

Syrop glukozowo-fruktozowy

(2015-08-20)

syrop.jpgCzęsto czytając etykiety produktów spożywczych, w opisie  natknąć możemy się na składnik nazwany „syrop glukozowo-fruktozowy”.  Długa nazwa, obco brzmiąca nic nam nie mówi i zwykle nie zastanawiamy się co naprawdę kryje się pod tym terminem. A warto, bo ta wszechobecna substancja jest szkodliwa dla naszego organizmu.

 

Syrop glukozowo-fruktozowy to roztwór cukrów prostych otrzymywany ze skrobi kukurydzianej. Występuje w większości popularnych produktów żywnościowych, np.  jogurtach, sokach, dżemach, lodach, konserwach i często zastępuje zwykły cukier, myląc w ten sposób niezorientowanych konsumentów. Większość z osób dbających o zdrową dietę wie, że należy unikać cukru w składzie żywności, ale niewielka tylko część jest świadoma, że syrop glukozowo-fruktozowy ma równie negatywne działanie. Substancja ta przyczynia się zarówno do otyłości jak i cukrzycy, a przez to, że jest wysoce przetworzona może być bardziej szkodliwa niż sacharoza. Choć jest to trudne, starajmy się unikać syropu w naszej diecie. Na początek wystarczy, że zrezygnujemy z wysoce przetworzonej żywności i będziemy uważniej czytać skład kupowanych produktów.

Słowa kluczowe (tagi) dla tej wiadomości:
zakupy, zdrowie

Podobne artykuły/wiadomości:

Podziel się wiadomością

wykop.pl Share

 

Wiadomosć została opracowana przez:
BycSeniorem.pl

Komentarze do wiadomości Syrop glukozowo-fruktozowy

Ta wiadomość nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!