reklama
Seniorzy są aktywniejsi seksualnie od seniorek (Komentarzy: 35)
Jakie podwyżki emerytur w 2011 roku? (Komentarzy: 25)
Dla seniorów Hiszpania jest tańsza (Komentarzy: 20)
Odwrócona hipoteka, czyli jak dorobić do emerytury? (Komentarzy: 16)
Sanatoria: Przerzeczyn-Zdrój (Komentarzy: 13)
Syrop glukozowo-fruktozowy
(2015-08-20)Często czytając etykiety produktów spożywczych, w opisie natknąć możemy się na składnik nazwany „syrop glukozowo-fruktozowy”. Długa nazwa, obco brzmiąca nic nam nie mówi i zwykle nie zastanawiamy się co naprawdę kryje się pod tym terminem. A warto, bo ta wszechobecna substancja jest szkodliwa dla naszego organizmu.
Syrop glukozowo-fruktozowy to roztwór cukrów prostych otrzymywany ze skrobi kukurydzianej. Występuje w większości popularnych produktów żywnościowych, np. jogurtach, sokach, dżemach, lodach, konserwach i często zastępuje zwykły cukier, myląc w ten sposób niezorientowanych konsumentów. Większość z osób dbających o zdrową dietę wie, że należy unikać cukru w składzie żywności, ale niewielka tylko część jest świadoma, że syrop glukozowo-fruktozowy ma równie negatywne działanie. Substancja ta przyczynia się zarówno do otyłości jak i cukrzycy, a przez to, że jest wysoce przetworzona może być bardziej szkodliwa niż sacharoza. Choć jest to trudne, starajmy się unikać syropu w naszej diecie. Na początek wystarczy, że zrezygnujemy z wysoce przetworzonej żywności i będziemy uważniej czytać skład kupowanych produktów.
Słowa kluczowe (tagi) dla tej wiadomości:
zakupy, zdrowie
Podobne artykuły/wiadomości: |
Podziel się wiadomością
Wiadomosć została opracowana przez: |
Ta wiadomość nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!