reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Artykuł w dziale Kulinaria

Ryby i inne owoce morza - samo zdrowie?

(2011-01-28)

ryby i owoce morza	Już dawno dowiedziono znaczącego wpływu spożywania ryb na zdrowie. W krajach, gdzie ryby i owoce morza jada się codziennie, ludzie są zdrowsi i dłużej żyją. Zatem co takiego jest w rybach, że coraz częściej dietetycy nakłaniają do zwiększenia ich porcji w codziennych posiłkach.
    
Ryby i owoce morza mają bardzo podobny skład, zatem można je stosować zamiennie. Najważniejsze składniki dostarczane w ten sposób to witaminy A i D, białko oraz tłuszcz rybi, czyli kwasy omega 3 (dotyczy to przede wszystkim tłustych ryb). Jednak niekażda ryba jest zdrowa i nie w każdej postaci.
    
Najzdrowsze są ryby gotowane na parze. Te gotowane w wodzie tracą część witamin i kwasów omega 3. Można także je udusić lub upiec. Jedną z najlepszych form przygotowania jest ryba grillowana, ponieważ zachowa swoje wartości odżywcze, a przy tym nie dostarcza się posiłkowi dodatkowych tłuszczów zwykle używanych do smażenia. Dlatego należy unikać smażenia, panierowania czy wędzenia. Szczególnie niewskazana jest skóra wędzonej ryby.
    
Osoby z tendencją do otyłości czy nadwagą powinny unikać ryb bardzo tłustych, a dla odmiany sięgnąć po solę, dorsza, mintaja, morszczuka albo flądrę. Mają te same wartości, a mniejszą zawartość tłuszczów i kalorii.
    
Równie wiele zalet mają frutti di mare, czyli owoce morza. W Polsce dostępne są przede wszystkim w formie mrożonej, ale w poszczególnych wyspecjalizowanych sklepach zdarzają się ich dostawy w świeżej formie oraz przetworzone w różnoraki sposób. Owoce morza przygotowuje się tak jak ryby. Można je upiec, usmażyć i ugotować. Niektóre, jak ostrygi spożywa się na surowo. Najpopularniejsze są krewetki – można je przyrządzić w dowolny sposób lub zamarynować.
    
Jedynym mankamentem owoców morza  jest wysoka zawartość cholesterolu, szczególnie dotyczy to skorupiaków, trochę mniej zawierają mięczaki. Trzeba zatem uważać na ilość ich spożycia.
    
Przy podawaniu ryb należy przede wszystkim zwrócić uwagę na ich świeżość. Rozmrożonych produktów nie można z powrotem zamrozić, ponieważ grozi to zatruciem pokarmowym. Świeżą rybę najlepiej spożyć w ciągu doby, a świeże skorupiaki i małże trzeba przechowywać w specjalnych opakowaniach.

Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
Przepisy kulinarne, kuchnia, zdrowie

Podobne artykuły/wiadomości:

Podziel się artykułem

wykop.pl Share

 

Artykuł został opracowany przez:
BycSeniorem.pl

Komentarze do artykułu Ryby i inne owoce morza - samo zdrowie?

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!