reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Najnowsze artykuły w dziale Rozmaitości
Audiobook, czyli wszystko idzie z duchem czasu (2011-02-25)

Książka była dawniej towarem deficytowym. Były w historii naszego kraju takie czasy, gdy trudno było ją zdobyć, gdy wiązało się to z ryzykiem. Czasem było co czytać i należało to robić, ale były to albo tzw. produkcyjniaki, albo książki drastycznie zmienione przez cenzurę. Dziś sytuacja niewątpliwie wygląda zupełnie inaczej. Co więcej, zwykła książka to już za mało. Pojawiło się więc coś, co odpowiada obecnym czasom, a o czym kilkadziesiąt lat temu ludziom się nie śniło. Chciałoby się powiedzieć: dziś czytamy audiobooki. więcej

Ryby i inne owoce morza - samo zdrowie? (2011-01-28)

Już dawno dowiedziono znaczącego wpływu spożywania ryb na zdrowie. W krajach, gdzie ryby i owoce morza jada się codziennie, ludzie są zdrowsi i dłużej żyją. Zatem co takiego jest w rybach, że coraz częściej dietetycy nakłaniają do zwiększenia ich porcji w codziennych posiłkach. więcej

Jak wybrać lodówkę? (2011-01-28)

Jakość wszelkiego sprzętu AGD, RTV choć jest wiele wyższa w porównaniu do minionych 20-30lat, to jednak bardzo trudno jest kupić taki telewizor czy pralkę, które służyłyby długie lata. Poniżej przedstawimy kilka porad związanych z kupnem lodówki. Pozwolą one wybrać produkt wysokiej jakości, a zarazem spełniający oczekiwania i wymagania nabywcy. więcej

Miód - zdrowe i słodkie co nieco (2011-01-26)

Miód znany jest od wieków, o czym świadczą zapiski sprzed tysięcy lat. Już starożytne ludy doceniały go i chętnie wykorzystywały w celach spożywczych, leczniczych czy pielęgnacyjnych. Miód, który wciąż nadawał się do jedzenia znajdywano nawet w grobowcach faraonów. więcej

Coś na rozgrzanie - nalewki (2011-01-21)

Nalewki mogą nas nie tylko rozgrzać w zimne wieczory ale także pomóc nam w kilku dolegliwościach. Domowym sposobem możemy przyrządzić zarówno te lecznicze – ziołowe czy owocowe - jak i takie, które zwyczajnie poprawią nam nastrój. więcej

Co to jest glutaminian sodu? (2011-01-11)

Coraz częściej w reklamach różnych produktów słyszymy następującą regułkę: nie zawiera glutaminianu sodu. Większość  z nas spodziewa się pewnie, że to jakaś chemiczna substancja i oczywiście ma rację. Jednak co to za związek, jakie ma właściwości i czemu służy jako składnik produktów spożywczych, to dla przeciętnego konsumenta pozostaje tajemnicą. Dlatego postanowiliśmy przybliżyć Czytelnikom krótki opis glutaminianu sodu. więcej

Kilka pomysłów na niedzielny obiad (2011-01-07)

W niedzielę przychodzi rodzina na obiad – dzieci, wnuki – co zaserwować naszym ukochanym? Jakąś wykwintną, oryginalną potrawę, a może raczej danie z tradycyjnej polskiej kuchni? Przewrotnie odpowiadam: jedno i drugie. więcej

Produkty rodem z Dolnego Śląska (2011-01-06)

Robiąc zakupy, zwykle nie zwracamy uwagi na region, z którego dane produkty pochodzą. Tymczasem, wiele z nich wytwarzanych jest w okolicznych miejscowościach i, co więcej, stanowią tamtejsze tradycyjne specjały. Poniżej przedstawiamy  kilka kulinarnych propozycji wywodzących się z Dolnego Śląska. więcej

Smacznie i zdrowo - 5 dań z kiszonej kapusty (2010-12-23)

Kapusta kiszona to specjał łatwo dostępny, niedrogi a do tego zdrowy. Zawiera kwas mlekowy, któremu zawdzięcza kwaśny smak , sole mineralne, witaminy, przeciwutleniacze. Kapustę w tym wydaniu można wykorzystać do dań głównych oraz jako dodatki do nich, do zup, surówek oraz przekąsek. Poniżej przedstawiamy więc kilka pomysłów na potrawy z kapustą kiszoną. więcej

Jak zdrowo przetrwać święta? (2010-12-23)

Składając życzenia świąteczne, życzymy sobie i naszym najbliższym szczęścia i zdrowia. Niestety, chwilę później zasiadamy przy suto zastawionym stole i jemy - dużo i tłusto. Właśnie w okresach świątecznych nasz układ pokarmowy przeżywa szok. My zaś czujemy się przejedzeni, ociężali i nierzadko odczuwamy bolesne kłopoty żołądkowe, bo.. trudno jest odmówić sobie skosztowania piernika babci albo tak wyczekiwanych przysmaków. więcej