reklama
Seniorzy są aktywniejsi seksualnie od seniorek (Komentarzy: 35)
Jakie podwyżki emerytur w 2011 roku? (Komentarzy: 25)
Dla seniorów Hiszpania jest tańsza (Komentarzy: 20)
Odwrócona hipoteka, czyli jak dorobić do emerytury? (Komentarzy: 16)
Sanatoria: Przerzeczyn-Zdrój (Komentarzy: 13)
Zdrowe przekąski na przyjęcie
(2013-01-22)Zdrowe przekąski na przyjęcie - Zdrowe nie znaczy nudne!
Przekąski na przyjęcie najczęściej kojarzą się nam z chipsami i słonymi paluszkami, które stanowią prawdziwą bombę kaloryczną. W krótkim czasie można jednak przygotować zdrowe i bardzo efektowne przekąski, cieszące oko wyglądem, smakiem i oryginalnością. Dlatego, gdy następnym razem zaprosisz gości do siebie, zaproponuj im - zdrowe przekąski na przyjęcie.
Wytrawne babeczki
Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej Kupiec
- 2 opakowania długo dojrzewającej szynki (np. szwarcwaldzka)
- 100 g długo dojrzewającego sera np. bursztyn
- 2 jajka
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 100 g twarogu
- blaszka do mufinek (12szt)
Sposób przygotowania:
Blaszkę do mufinek wyłożyć szynką w kształcie otwartej róży, dwa plasterki na jedną babeczkę. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Starty ser, posiekaną natkę pietruszki i ugotowaną kaszę, i jajkiem mieszamy w misce, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie wypełniamy różyczki do 2/3 wysokości. Wierzch posypujemy pokruszonym twarogiem. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 165o C z włączonym termoobiegiem i zapiekamy ok 15-20 min.
Orzechowe trufle z kaszy jaglanej
(Przepis wykorzystany w Dzień Dobry TVN)
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej Kupiec
- 50 g suszonych moreli
- 50 g suszonych śliwek
- 50 g rodzynek
- 50 g płatków migdałowych
- 50 g orzechów włoskich drobno posiekanych
- 0,5 szklanki soku jabłkowego
- 1 łyżka miodu
- 1 szczypta soli
- 100 g łuskanych pistacji
Sposób przygotowania:
Kaszę przepłukać wrzątkiem i zalać 2 szklankami wrzącej wody. Po 5 minutach dodać bakalie i gotować na niewielkim ogniu, aż kasza wchłonie całkowicie wodę. Wlać sok jabłkowy i gotować, aż zostanie całkowicie wchłonięty. Odstawić do ostygnięcia. Dodać miód i sól do smaku. Z ostygniętej masy formować kulki.
Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
Przepisy kulinarne, kuchnia, rozrywka, zdrowie
Podobne artykuły/wiadomości: |
Podziel się artykułem
Artykuł został opracowany przez: |
2013-01-23 | 13:48:22
Polecam placek: 4 duże surowe ziemniaki, 1kotlet mielony, 2jajka, szklanka mąki, 1cebula, pieprz, vegeta. Ziemniaki ścieramy na dużych oczkach dodajemy mąkę ,jajka ,przyprawy.Kotleta kroimy drobno i dodajemy do masy.Mieszamy dokładnie.Rozgrzewamy patelnie z łyżką oleju.Wykładamy łyżką masę formując grubego placka na całą patelnie(średnią). Przykrywamy patelnie i smażymy na bardzo małym ogniu 10/15minut.Od czasu do czasu sprawdzamy czy placek zrumienił się na złoto,jeśli tak przewracamy go na drugą stronę i smażymy w ten sam sposób.Kroimy na pół i podajemy z ryżem i śmietaną. Więcej |