reklama
Seniorzy są aktywniejsi seksualnie od seniorek (Komentarzy: 35)
Jakie podwyżki emerytur w 2011 roku? (Komentarzy: 25)
Dla seniorów Hiszpania jest tańsza (Komentarzy: 20)
Odwrócona hipoteka, czyli jak dorobić do emerytury? (Komentarzy: 16)
Sanatoria: Przerzeczyn-Zdrój (Komentarzy: 13)
Jak rozpoznać świeże mięso?
(2011-01-26)Mięso można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym. Przyjrzyjmy się zatem jak rozpoznać to świeże i wysokiej jakości.
Zbyt ciemne mięso jest nieświeże. Natomiast zbyt jasne oznacza, że było płukane solanką, aby dłużej zachowało właściwy wygląd.
Drób nie może być wilgotny, a tym bardziej się kleić. Ponadto świeże mięso nie wydziela żadnego zapachu. Wieprzowina oraz jagnięcina powinny być zwięzłe i różowe. Przy zakupie dziczyzny najlepiej sprawdzić pochodzenie mięsa. Ponadto lepsze walory smakowe ma młoda dziczyzna – stara staje się twarda.
Żadne z mięs nie powinno być mokre. Jeśli widać, że puszcza soki, oznacza to, że wcześniej było nafaszerowane płynami dla zwiększenia masy. Zapach powinien być naturalny i przyjemny. W innym razie można trafić na sztuki płukane w specjalnych roztworach, które potem łatwo wyczuć w smaku.
Słowa kluczowe (tagi) dla tej wiadomości:
Przepisy kulinarne, kuchnia, zdrowie
Podobne artykuły/wiadomości: |
Podziel się wiadomością
Wiadomosć została opracowana przez: |
RE: Jak rozpoznać świeże mięso? / autor: Klient ,
2013-03-23 | 16:21:24
Mięso puszcza naturalne soki , tak zwane osocze i wcale to nie oznacza, że było moczone czy nastrzykiwane solą , czy czymś podobnym.Mięso świeże jest jasnoróżowe , zwarte i "nielejące" sprężyste . Więcej |
RE: Jak rozpoznać świeże mięso? / autor: dakmar
2011-03-26 | 08:18:41
Kto to pisał ??? ..."Ponadto świeże mięso nie wydziela żadnego zapachu."... ..."Zapach powinien być naturalny i przyjemny."... To jak to jest? pachnie czy nie pachnie? Moja wiedza mówi, że pachnie Więcej |