reklama
Seniorzy są aktywniejsi seksualnie od seniorek (Komentarzy: 35)
Jakie podwyżki emerytur w 2011 roku? (Komentarzy: 25)
Dla seniorów Hiszpania jest tańsza (Komentarzy: 20)
Odwrócona hipoteka, czyli jak dorobić do emerytury? (Komentarzy: 16)
Sanatoria: Przerzeczyn-Zdrój (Komentarzy: 13)
Przepisy: sałatka z kalafiorem i oliwkami
(2010-09-06)Gotowany kalafior pasuje na dodatek do obiadu, można też z niego zrobić pyszną zupę. Dziś proponujemy jednak wykorzystać to warzywo do przygotowania smacznej i prostej sałatki.
Bogactwo warzyw w naszych ogrodach zachęca do eksperymentowania z sałatkami. Lekko twardy kalafior będzie smakował doskonale w połączeniu z pomidorami, oliwkami i serem feta.
Składniki:
-
200 gram sera feta;
-
pół łyżki przyprawy oregano;
-
jeden kalafior;
-
4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia;
-
1 łyżka octu winnego;
-
1 łyżka dojrzałych pomidorów;
-
garść liści mięty;
-
50 g czarnych oliwek;
-
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Fetę kroimy w cienkie paski i posypujemy oregano. Ugotowany na parze kalafior dzielimy na małe kawałki i wrzucamy do miski. Odczekajmy aż ostygnie.
Kiedy kalafior jest już dostatecznie zimny, polewamy go octem i oliwą z oliwek. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Możemy doprawić do smaku. Dekorujemy miętą. Podajemy od razu.
Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
Przepisy kulinarne, kuchnia, ogród
Podobne artykuły/wiadomości: |
Podziel się artykułem
Artykuł został opracowany przez: |
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!