reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Artykuł w dziale Kulinaria

Przepisy: makrela z rabarbarem w occie winnym

(2010-10-18)

Dziś proponujemy dość nietypowy sposób na makrelę. Tę tłustą rybę przygotowujemy z octem winnym i słodkim rabarbarem.

 

przepisy: makrela z rabarbaremSkładniki:

  • 200g rabarbaru;
  • 2 łyżki stołowe cukru pudru;
  • szczypta mąki;
  • 2 filetowane makrele;
  • oliwa z oliwek;
  • mała gałązka rozmarynu;
  • ocet winny;
  • 1 łyżka kaparów (opcjonalnie).

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Obierz rabarbar ze skórki, wyrzuć liście, pokrój na mniejsze kawałki i razem z cukrem umieść w naczyniu do pieczenia. Piecz przez 20 minut, aż zrobią się miękkie. Odstaw do wystygnięcia, a następnie odcedź, zachowując sok w osobnym naczyniu.

 

Teraz pora na makrelę. Przypraw mąkę solą i odrobina pieprzu, po czym delikatnie pokryj nią skórę każdego filetu.

 

Rozgrzej odrobinę oliwy na dużej, teflonowej patelni. Delikatnie ułóż makrele stroną ze skórą. Posiekaj rozmaryn i posyp nim ryby. Smaż każdą stronę przez 2-3 minuty, a następnie ściągnij ryby z patelni i przełóż na ciepłe talerze.

 

Na gorącą patelnię wlej kilka łyżek octu winnego. Dodaj ugotowany rabarbar wraz z rabarbarowym sokiem. Jeśli lubisz kapary, możesz je dodać. Podgrzej wszystko chwilę na patelni, po czym polej tak przygotowanym sosem makrele i podaj.

Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
kuchnia, witaminy, zdrowie

Podobne artykuły/wiadomości:

Podziel się artykułem

wykop.pl Share

 

Artykuł został opracowany przez:
BycSeniorem.pl

Komentarze do artykułu Przepisy: makrela z rabarbarem w occie winnym

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!