reklama
Seniorzy są aktywniejsi seksualnie od seniorek (Komentarzy: 35)
Jakie podwyżki emerytur w 2011 roku? (Komentarzy: 25)
Dla seniorów Hiszpania jest tańsza (Komentarzy: 20)
Odwrócona hipoteka, czyli jak dorobić do emerytury? (Komentarzy: 16)
Sanatoria: Przerzeczyn-Zdrój (Komentarzy: 13)
Przepisy: makrela z rabarbarem w occie winnym
(2010-10-18)Dziś proponujemy dość nietypowy sposób na makrelę. Tę tłustą rybę przygotowujemy z octem winnym i słodkim rabarbarem.
Składniki:
- 200g rabarbaru;
- 2 łyżki stołowe cukru pudru;
- szczypta mąki;
- 2 filetowane makrele;
- oliwa z oliwek;
- mała gałązka rozmarynu;
- ocet winny;
- 1 łyżka kaparów (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Obierz rabarbar ze skórki, wyrzuć liście, pokrój na mniejsze kawałki i razem z cukrem umieść w naczyniu do pieczenia. Piecz przez 20 minut, aż zrobią się miękkie. Odstaw do wystygnięcia, a następnie odcedź, zachowując sok w osobnym naczyniu.
Teraz pora na makrelę. Przypraw mąkę solą i odrobina pieprzu, po czym delikatnie pokryj nią skórę każdego filetu.
Rozgrzej odrobinę oliwy na dużej, teflonowej patelni. Delikatnie ułóż makrele stroną ze skórą. Posiekaj rozmaryn i posyp nim ryby. Smaż każdą stronę przez 2-3 minuty, a następnie ściągnij ryby z patelni i przełóż na ciepłe talerze.
Na gorącą patelnię wlej kilka łyżek octu winnego. Dodaj ugotowany rabarbar wraz z rabarbarowym sokiem. Jeśli lubisz kapary, możesz je dodać. Podgrzej wszystko chwilę na patelni, po czym polej tak przygotowanym sosem makrele i podaj.
Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
kuchnia, witaminy, zdrowie
Podobne artykuły/wiadomości: |
Podziel się artykułem
Artykuł został opracowany przez: |
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!