reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Artykuł w dziale Kulinaria

Przepisy: grecka sałatka w meksykańskim stylu

(2010-08-30)

Świeża cukinia, feta i pomidory to podstawy tej oryginalnej sałatki, łączącej śródziemnomorskie podstawy z elementami kuchni meksykańskiej.

 

sałatka Składniki:

 

  • 3 kukurydziane placki tortilli

  • 1 cebula szalotka

  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek

  • szczypta cukru

  • 500 g dojrzałych pomidorów

  • 2 cukinie

  • drobno posiekana świeża mięta

  • 115 g sera feta

 

Przygotowanie:

 

Placki tortilli kroimy na cienkie paski i smażymy na oleju aż staną się chrupkie. Po usmażeniu osuszamy je na papierowych ręcznikach kuchennych.

 

Szalotki układamy w misie na sałatkę i dodajemy do nich ocet, oliwę z oliwek, cukier, sól i pieprz. Zostawiamy na 10 minut, aby się zmacerowały. W międzyczasie sparzmy i obierzmy pomidory ze skórki. Przekrójmy je na cztery części i usuńmy nasiona, po czym pokrójmy je na małe kawałki i dodajmy do cebuli.

 

Cukinię kroimy w okrągłe plasterki i mieszamy z pomidorami, szalotkami i posiekaną miętą. Wszystko posypujemy pokrojoną w kostki fetą oraz chrupkami, które zrobiliśmy z tortilli.

Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
Przepisy kulinarne, kuchnia

Podobne artykuły/wiadomości:

Podziel się artykułem

wykop.pl Share

 

Artykuł został opracowany przez:
BycSeniorem.pl

Komentarze do artykułu Przepisy: grecka sałatka w meksykańskim stylu

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!