reklama
Seniorzy są aktywniejsi seksualnie od seniorek (Komentarzy: 35)
Jakie podwyżki emerytur w 2011 roku? (Komentarzy: 25)
Dla seniorów Hiszpania jest tańsza (Komentarzy: 20)
Odwrócona hipoteka, czyli jak dorobić do emerytury? (Komentarzy: 16)
Sanatoria: Przerzeczyn-Zdrój (Komentarzy: 13)
Przepisy: grecka sałatka w meksykańskim stylu
(2010-08-30)Świeża cukinia, feta i pomidory to podstawy tej oryginalnej sałatki, łączącej śródziemnomorskie podstawy z elementami kuchni meksykańskiej.
Składniki:
-
3 kukurydziane placki tortilli
-
1 cebula szalotka
-
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
-
szczypta cukru
-
500 g dojrzałych pomidorów
-
2 cukinie
-
drobno posiekana świeża mięta
-
115 g sera feta
Przygotowanie:
Placki tortilli kroimy na cienkie paski i smażymy na oleju aż staną się chrupkie. Po usmażeniu osuszamy je na papierowych ręcznikach kuchennych.
Szalotki układamy w misie na sałatkę i dodajemy do nich ocet, oliwę z oliwek, cukier, sól i pieprz. Zostawiamy na 10 minut, aby się zmacerowały. W międzyczasie sparzmy i obierzmy pomidory ze skórki. Przekrójmy je na cztery części i usuńmy nasiona, po czym pokrójmy je na małe kawałki i dodajmy do cebuli.
Cukinię kroimy w okrągłe plasterki i mieszamy z pomidorami, szalotkami i posiekaną miętą. Wszystko posypujemy pokrojoną w kostki fetą oraz chrupkami, które zrobiliśmy z tortilli.
Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
Przepisy kulinarne, kuchnia
Podobne artykuły/wiadomości: |
Podziel się artykułem
Artykuł został opracowany przez: |
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!