reklama
Seniorzy są aktywniejsi seksualnie od seniorek (Komentarzy: 35)
Jakie podwyżki emerytur w 2011 roku? (Komentarzy: 25)
Dla seniorów Hiszpania jest tańsza (Komentarzy: 20)
Odwrócona hipoteka, czyli jak dorobić do emerytury? (Komentarzy: 16)
Sanatoria: Przerzeczyn-Zdrój (Komentarzy: 13)
Przepisy: bakłażan w ziołach
(2010-10-25)Prosty w przygotowaniu przepis nie jest kompletnym daniem, ale może być świetnym dodatkiem. Bakłażany w ziołach możesz podać jako sałatkę lub jako element głównego dania.
Składniki:
- 4 średnie bakłażany;
- 1 łyżka soli;
- 120 ml oleju słonecznikowego;
- świeżo zmielony pieprz;
- 100 ml oliwy z oliwek;
- 2 średnio ostre papryczki chili;
- 10 ząbków czosnku;
- 1 i ½ łyżki białego octu winnego;
- 20g świeżych, rozdrobnionych pęczków bazylii, mięty, kolendry i kopru.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 210° C. Bakłażany pokrój w ok. 3 cm kostki. Umieść w dużej misie i dodaj sól, trochę pieprzu, olej słonecznikowy i większość oliwy z oliwek (zostaw ok. 3 łyżki do podsmażenia czosnku i chili). Wymieszaj wszystko potrząsając i rozłóż na dwóch dużych, wyłożonych nieprzywieranym papierem, blachach do pieczenia.
Zapiekaj przez około 30 minut, tak by bakłażany nabrały brązowozłotego koloru. Następnie wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. W trakcie zapiekania bakłażanów, rozgrzej na patelni resztę oliwy i podsmaż drobno pokrojony czosnek i chili (smaż około minuty, aż czosnek lekko się zezłoci). Przerzuć je następnie z patelni do dużej misy i dodaj bakłażany. Teraz dorzuć jeszcze ocet i zioła i wszystko wymieszaj. Jeśli trzeba dopraw do smaku. Podaj w temperaturze pokojowej.
Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
Przepisy kulinarne, kuchnia, ogród, zdrowie
Podobne artykuły/wiadomości: |
Podziel się artykułem
Artykuł został opracowany przez: |
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!