reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Artykuł w dziale Kulinaria

Przepisy: bakłażan w ziołach

(2010-10-25)

Prosty w przygotowaniu przepis nie jest kompletnym daniem, ale może być świetnym dodatkiem. Bakłażany w ziołach możesz podać jako sałatkę lub jako element głównego dania.

 

Przepisy: bakłażan w ziołachSkładniki:

 

  • 4 średnie bakłażany;
  • 1 łyżka soli;
  • 120 ml oleju słonecznikowego;
  • świeżo zmielony pieprz;
  • 100 ml oliwy z oliwek;
  • 2 średnio ostre papryczki chili;
  • 10 ząbków czosnku;
  • 1 i ½ łyżki białego octu winnego;
  • 20g świeżych, rozdrobnionych pęczków bazylii, mięty, kolendry i kopru.

 

Przygotowanie:

 

Rozgrzej piekarnik do 210° C. Bakłażany pokrój w ok. 3 cm kostki. Umieść w dużej misie i dodaj sól, trochę pieprzu, olej słonecznikowy i większość oliwy z oliwek (zostaw ok. 3 łyżki do podsmażenia czosnku i chili). Wymieszaj wszystko potrząsając i rozłóż na dwóch dużych, wyłożonych nieprzywieranym papierem, blachach do pieczenia.

 

Zapiekaj przez około 30 minut, tak by bakłażany nabrały brązowozłotego koloru. Następnie wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. W trakcie zapiekania bakłażanów, rozgrzej na patelni resztę oliwy i podsmaż drobno pokrojony czosnek i chili (smaż około minuty, aż czosnek lekko się zezłoci). Przerzuć je następnie z patelni do dużej misy i dodaj bakłażany. Teraz dorzuć jeszcze ocet i zioła i wszystko wymieszaj. Jeśli trzeba dopraw do smaku. Podaj w temperaturze pokojowej.

Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
Przepisy kulinarne, kuchnia, ogród, zdrowie

Podobne artykuły/wiadomości:

Podziel się artykułem

wykop.pl Share

 

Artykuł został opracowany przez:
BycSeniorem.pl

Komentarze do artykułu Przepisy: bakłażan w ziołach

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!