reklama
Seniorzy są aktywniejsi seksualnie od seniorek (Komentarzy: 35)
Jakie podwyżki emerytur w 2011 roku? (Komentarzy: 25)
Dla seniorów Hiszpania jest tańsza (Komentarzy: 20)
Odwrócona hipoteka, czyli jak dorobić do emerytury? (Komentarzy: 16)
Sanatoria: Przerzeczyn-Zdrój (Komentarzy: 13)
Przepisy: Czarny sernik
(2010-08-23)Pomysłów na serniki jest setki, a każdy miłośnik wypieków z pewnością ma swój ulubiony. Dziś polecamy sernik z prawdziwego twarogu, który najlepiej smakuje na ciepło.
Tym razem nie będzie to sernik na szybko. Dzisiejszy przepis można zakwalifikować raczej do kategorii „slow food”. Czarna część sernika nadaje mu charakteru i smaku, ale żeby ciasto wyszło perfekcyjnie, musimy pozwolić jej przenocować w zamrażarce.
Składniki:
Czarne ciasto:
1 kostka margaryny;
1 szklanka cukru;
2 łyżki kakao;
2 jajka;
3 szklanki mąki;
1 opakowanie proszku do pieczenia.
Masa serowa:
1 kg sera białego (twarogu);
0,5 kostki margaryny;
1 opakowanie cukru waniliowego;
5 jajek.
Przygotowanie:
Łączymy wszystkie składniki ciasta i wyrabiamy je ręcznie. Kiedy uzyska odpowiednio jednolitą konsystencję, formujemy je w kulę i wkładamy do zamrażarki. Najlepiej wyrobić ciasto wieczorem i zostawić je tam na całą noc.
Kiedy następnego dnia ciasto jest już zamrożone, możemy przystąpić do zrobienia masy. Możemy wyrobić je w misie, drewnianym tłuczkiem, bądź utrzeć mikserem. Możemy dodać też do niej rodzynek.
W międzyczasie wyjmijmy ciasto z zamrażarki i zetrzyjmy połowę kuli na tarce na dno naszej formy piekarskiej. Następnie wlejmy tam gotową masę serową i rozprowadźmy po całej powierzchni. Na końcu, na górę naszego sernika zetrzyjmy drugą połowę naszej kuli z czarnego ciasta. Gotową całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut.
Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
Przepisy kulinarne, kuchnia
Podobne artykuły/wiadomości: |
Podziel się artykułem
Artykuł został opracowany przez: |
RE: Przepisy: Czarny sernik / autor: rojo
2010-08-24 | 12:24:52
Uwielbiam serniki, ale z kupowanych teraz twarogów już nie można upiec takiego jak kiedyś. Brak tego maślanego posmaku Więcej |