reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Artykuł w dziale Kulinaria

Przepisy: Czarny sernik

(2010-08-23)

Pomysłów na serniki jest setki, a każdy miłośnik wypieków z pewnością ma swój ulubiony. Dziś polecamy sernik z prawdziwego twarogu, który najlepiej smakuje na ciepło.

 

przepisy: czarny sernikTym razem nie będzie to sernik na szybko. Dzisiejszy przepis można zakwalifikować raczej do kategorii „slow food”. Czarna część sernika nadaje mu charakteru i smaku, ale żeby ciasto wyszło perfekcyjnie, musimy pozwolić jej przenocować w zamrażarce.

 

 

Składniki:

 

Czarne ciasto:

 

1 kostka margaryny;

1 szklanka cukru;

2 łyżki kakao;

2 jajka;

3 szklanki mąki;

1 opakowanie proszku do pieczenia.

 

Masa serowa:

 

1 kg sera białego (twarogu);

1 szklanka cukru;

0,5 kostki margaryny;

1 opakowanie cukru waniliowego;

5 jajek.

 

Przygotowanie:

 

Łączymy wszystkie składniki ciasta i wyrabiamy je ręcznie. Kiedy uzyska odpowiednio jednolitą konsystencję, formujemy je w kulę i wkładamy do zamrażarki. Najlepiej wyrobić ciasto wieczorem i zostawić je tam na całą noc.

 

Kiedy następnego dnia ciasto jest już zamrożone, możemy przystąpić do zrobienia masy. Możemy wyrobić je w misie, drewnianym tłuczkiem, bądź utrzeć mikserem. Możemy dodać też do niej rodzynek.

 

W międzyczasie wyjmijmy ciasto z zamrażarki i zetrzyjmy połowę kuli na tarce na dno naszej formy piekarskiej. Następnie wlejmy tam gotową masę serową i rozprowadźmy po całej powierzchni. Na końcu, na górę naszego sernika zetrzyjmy drugą połowę naszej kuli z czarnego ciasta. Gotową całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut.

Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
Przepisy kulinarne, kuchnia

Podobne artykuły/wiadomości:

Podziel się artykułem

wykop.pl Share

 

Artykuł został opracowany przez:
BycSeniorem.pl

Komentarze do artykułu Przepisy: Czarny sernik
2010-08-24 | 12:24:52

Uwielbiam serniki, ale z kupowanych teraz twarogów już nie można upiec takiego jak kiedyś. Brak tego maślanego posmaku Więcej