reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Wiadomosć w dziale Choroby

Produkty których powinniśmy unikać w czasie upałów

(2010-06-09)

Upalne lato przed nami, coraz częściej zajadamy się lodami, owocami robimy grille. Ale nie możemy zapominać o swoim żołądku, pewne pokarmy nie lubią upałów.

Zatrucia pokarmowe to częsta dolegliwość która dopada nas niezależnie od pory roku, ale w okresie letnim jej natężenie wzrasta dwukrotnie. Charakteryzuje się głównie silnią biegunką, wymiotami, bólami brzucha, mięśni, gorączką. Często się zdarza, że nie poradzimy sobie z nią bez konsultacji z lekarzem.

Niektóre z potraw nie lubią upałów i zwłaszcza w słoneczne dni szybciej niż zwykle się psują. Jakich produktów powinniśmy unikać?

Majonez, oraz wszelkie sosy z jego dodatkiem, którymi smarujemy kanapki, dodajemy jako składnik do sałatek, zaraz po przygotowaniu powinny być zjedzone lub trafić prosto do lodówki. Przechowywane mogą tam być jedynie przez 3 - 4 dni, po tym czasie majonez bezzwłocznie musi trafić do kosza na śmieci. Lekarze zalecają, aby latem zrezygnować z robienia domowego, ukręcanego z oliwy i jajek majonezu.

Steki z Grilla, oraz wszelkie surowe mięso, które nie do końca zostanie wysmażone może zaszkodzić poważnie naszemu żołądkowi. Unikajmy więc krwistych befsztyków i tatarów

Ciasta z kremem: kto z nas nie lubi tortów, pysznych babeczek i rurek z kremem, ciast z bitą śmietaną i galaretką? Niestety podczas upalnych dni mogą być one poważnym źródłem salmonelli, ze względu na jajka które są dodawane do ich produkcji. Wystarczy zaledwie kilka godzin aby po ich spożyciu zaczęła się prawdziwa rewolucja w naszym żołądku, która może prowadzić do wymiotów.

Napoje słodzone, wszelkie kolorowe oranżady, nektary z owoców, dopóki nie zostaną otworzone nie zepsują się. Po ich otwarciu należy bezzwłocznie je wypić. W momencie kiedy pozostawimy je w gorącym miejscu mogą ulec procesowi fermentacji i być szkodliwe dla naszego zdrowia. Nie zaleca się także pozostawiania ich w lodówce, już po dobie mogą być źródłem bakterii.

Lody: te bez obaw można jeść do woli, warunek jest tylko jeden, nie można ich rozmrażać a następnie ponownie zamrażać. Musimy więc dbać o to, aby po zakupach trafiły bezpośrednio do naszego żołądka lub zamrażarki.

 

Słowa kluczowe (tagi) dla tej wiadomości:
kuchnia, zdrowie

Podobne artykuły/wiadomości:

Podziel się wiadomością

wykop.pl Share

 

Wiadomosć została opracowana przez:
BycSeniorem.pl

Komentarze do wiadomości Produkty których powinniśmy unikać w czasie upałów

Ta wiadomość nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!