reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Artykuł w dziale Leki

Poznajemy witaminy: witamina B3

(2010-07-26)

Witamina B3, znana też jako Niacyna lub witamina PP, odgrywa rolę w regulacji poziomu cukru we krwi, regulacji poziomu cholesterolu, bierze udział w utrzymaniu odpowiedniego stanu skóry, w regulacji przepływu krwi w naczyniach, współdziała też w syntezie hormonów płciowych. Jej głównym źródłem jest pożywienie.

 

Poznajemy witaminy: witamina B3Niacyna odgrywa ważną rolę w organizmie: bierze udział w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, hamuje toksyczne działanie leków i związków chemicznych, rozszerza naczynia krwionośne, oddziałuje też korzystnie na system nerwowy. Inne jej nazwy to: witamina PP, nikotynamid, kwas nikotynowy, niacyna, amid kwasu nikotynowego, pelagranina, niacynamid. Nadmierne spożywanie pokarmów bogatych w cukier, prowadzi do utraty tej witaminy.

 

Skutki niedoboru witaminy B3:

 

Witamina ta, może być, w przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, produkowana w organizmie z podstawowego aminokwasu, tryptofanu. Jednak są to niewielkie ilości, które należy uzupełniać w pożywieniu. Jej niedobór może prowadzić do: bezsenności, ogólnego osłabienia, bólów głowy, problemów z pamięcią a także zaburzeń nerwowych, takich jak agresywne zachowanie, wybuchy złości, niepokój, depresje, nad-aktywność. Zbyt mała ilość niacyny w organizmie prowadzić może też do problemów ze skórą: chorób skórnych, owrzodzenia warg, pogorszenia stanu skóry, przebarwień, tzw. pelagry )zapalenie skóry połączone z zaburzeniami układu pokarmowego), zwiększonej wrażliwości na światło słoneczne.

 

Skutki nadmiaru witaminy B3:

 

Witamina ta jest mało toksyczna, jednak nadmiar PP może powodować bóle głowy, mrowienie, zaczerwienienie skóry, niestrawność, niewydolność wątroby, arytmię serca, psychozy, szum w uszach, swędzenie głowy, utratę łaknienia.

 

W jakich produktach spożywczych znajdziemy witaminę B3?

 

Najwięcej niacyny znajdziemy w drożdżach, orzechach ziemnych, otrębach pszennych i wątróbce. Znajdziemy ją również w tuńczyku, łososiu, drobiu, podrobach, suszonych owocach, pełnym ziarnie, migdałach, kaszy gryczanej, soi i pomidorach.

Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
choroby, kuchnia, leki, medycyna, witaminy, zdrowie

Podobne artykuły/wiadomości:

Podziel się artykułem

wykop.pl Share

 

Artykuł został opracowany przez:
BycSeniorem.pl

Komentarze do artykułu Poznajemy witaminy: witamina B3

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!