reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Artykuł w dziale Leki

Poznajemy witaminy: Witamina B2

(2010-07-19)

Witamina B2 czyli ryboflawina zaliczana jest do witamin z grupy B ponieważ jest rozpuszczalna w wodzie i jest prekursorem dwóch ważnych koenzymów. Jej niedobór może powodować zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego oraz stany zapalne błon śluzowych.

 

Drożdże to najbogatsze źrodło witaminy B2Ryboflawina (występuje również pod nazwami aktoflawina, hepatoflawina, witamina G ) bierze udział w procesach utleniania i redukcji, odgrywa rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, razem z witaminą A pomaga w prawidłowym niefunkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry. Witamina B2 uczestniczy również w przemianach aminokwasów i i lipidów oraz odgrywa role w funkcjonowaniu narządu wzroku.

 

Skutki niedoboru witaminy B2:

Dzienne zapotrzebowanie na ryboflawinę to około 1,5 mg dziennie. Jej niedobór może powodować spadek masy ciała, uczucie bólu błon śluzowych, uczucie pieczenia skóry, zapalenie rąbka czerwieni warg, zapalenie błony śluzowej kącików ust (zajady), światłowstręt, niedokrwistość, zapalenie spojówek, zapalenie języka, przekrwienie błon śluzowych. U dzieci niedobór B2 może prowadzić do zahamowania rozwoju umysłowego.

 

Skutki nadmiaru witaminy B2:

Nadmiar tej witaminy może powodować nudności i wymioty. Niestety nie wyznaczono bezpiecznej, dopuszczalnej dawki, powyżej której pojawiają się skutki uboczne, dlatego ryboflawina powinna być przyjmowana w żywności.

 

W jakich produktach znajdziemy witaminę B2?

Najwięcej tej witaminy zawierają drożdże (aż 11,9 mg/100g). Sporo ma też wątróbka wieprzowa (2,98 mg/100 g). Poza tym, mniejsze ilości witaminy B znajdziemy również w: migdałach, jajkach, tłustym twarogu, grzybach, łososiu, chudym serze, pstrągu, makreli, suchych nasionach grochu i fasoli, ziarnach słonecznika, wołowinie, szpinaku, małżach, tłustym mleku, jogurtach oraz orzechach włoskich.

 

 

 

Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
choroby, kuchnia, leki, witaminy, zdrowie

Podobne artykuły/wiadomości:

Podziel się artykułem

wykop.pl Share

 

Artykuł został opracowany przez:
BycSeniorem.pl

Komentarze do artykułu Poznajemy witaminy: Witamina B2

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!