reklama
Seniorzy są aktywniejsi seksualnie od seniorek (Komentarzy: 35)
Jakie podwyżki emerytur w 2011 roku? (Komentarzy: 25)
Dla seniorów Hiszpania jest tańsza (Komentarzy: 20)
Odwrócona hipoteka, czyli jak dorobić do emerytury? (Komentarzy: 16)
Sanatoria: Przerzeczyn-Zdrój (Komentarzy: 13)
Mleko sposobem na czosnkowy oddech
(2010-08-31)Lubimy potrawy z czosnkiem, jednak jego zapach, długo utrzymujący się w ustach, potrafi niejednemu spędzić sen z powiek. Nie pomaga nawet pasta do zębów. Naukowcy po serii testów, znaleźli w końcu zabójcę dla czosnkowego oddechu. Ponoć wystarczy szklanka mleka.
Czosnek znany jest ze swoich zdrowotnych właściwości (to doskonałe źródło magnezu, witamin B6 i C oraz selenu, pomaga obniżać ciśnienie krwi i poziom cholesterolu oraz zmniejszać ryzyko raka) jednak wielu ludzi odstrasza jego zapach, którego trudno się pozbyć.
Naukowcy z uniwersytetu stanowego w Ohio w Stanach Zjednoczonych przetestowali wiele produktów spożywczych, najlepiej jednak z tuszowaniem zapachu czosnku poradziło sobie mleko. Wystarczy wypić do posiłku, lub zaraz po nim 200 ml, najlepiej pełnotłustego mleka, aby zredukować obecność substancji odpowiedzialnej za zapach czosnku (AMS - 2-propenyl siarczku metylu) utrzymujący się w naszych ustach, nawet o 50 procent.
Składnik ten nie jest bowiem neutralizowany podczas trawienia i jest uwalniany z organizmu razem z oddechem i potem. Przykrego zapachu, który wywołuje, nie da się zaś pozbyć nawet myjąc zęby. Okazuje się na szczęście, że recepta znajduje się w naszych lodówkach.
W badaniach nad czosnkowym antidotum wzięli udział ochotnicy, którzy mieli za zadanie zjedzenie pokrojonych ząbków czosnku. Próbki oddechu, które później od nich pobrano pokazały, że najlepiej z zapachem czosnku poradziło sobie tłuste mleko (lepiej od chudego). Naukowcy sądzą, że to tłuszcz zawarty w mleku osłabia związki siarkowe zawarte w czosnku.
Z czosnkowym oddechem dobrze, ale nie aż tak dobrze jak mleko, radzą sobie także: bazylia, niektóre grzyby, bakłażany oraz suszone śliwki.
Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
kuchnia, leki, medycyna, nauka, zdrowie
Podobne artykuły/wiadomości: |
Podziel się artykułem
Artykuł został opracowany przez: |
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!