reklama
Seniorzy są aktywniejsi seksualnie od seniorek (Komentarzy: 35)
Jakie podwyżki emerytur w 2011 roku? (Komentarzy: 25)
Dla seniorów Hiszpania jest tańsza (Komentarzy: 20)
Odwrócona hipoteka, czyli jak dorobić do emerytury? (Komentarzy: 16)
Sanatoria: Przerzeczyn-Zdrój (Komentarzy: 13)
Miód na zdrowie
(2015-11-06)Miód oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych posiada również te prozdrowotne. Jego dobroczynne właściwości odkryli już starożytni Egipcjanie. Jakie są zatem rodzaje miodu i jak wpływają na nasze zdrowie?
Miód akacjowy
Jest to najsłodszy polski miód. Ma kolor jasnokremowy. Wzmacnia organizm w trakcie rekonwalescencji. Ze względu na dużą zawartość cukrów polecany jest w trakcie wytężonej pracy zarówno fizycznej, jak i psychicznej. Ponadto, może być stosowany przy niektórych rodzajach cukrzycy. Co więcej, stosowany jest również w schorzeniach nerek oraz dróg moczowych
Miód eukaliptusowy
Przeważnie pochodzi z Australii, jednak co ciekawe zbiera się go również w Europie, szczególnie we Włoszech. Ma jasnobrązowy kolor. Stosowany jest przy przeziębieniach oraz kaszlu. Polecany jest szczególnie w schorzeniach układu oddechowego, takich jak zapalenie płuc i oskrzeli, zapaleniu zatok, a nawet astmie.
Miód gryczany
Ma ciemną barwę bursztynową oraz płynną konsystencję. Jego właściwości lecznicze znane są na całym świecie. Z powodu zawartości rutyny (substancji oczyszczającej i wzmacniającej naczynie krwionośne), polecany jest szczególnie osobom starszym, które narażone są na schorzenia układu krwionośnego. Ponadto, ma ona również właściwości przyspieszające gojenie ran zarówno tych zewnętrznych, jak i wewnętrznych. Zalecany jest również w stanach wyczerpania nerwowego.
Miód kasztanowy
Pochodzi z Francji i Włoch. Produkowany jest przez pszczoły z nektaru i spadzi kasztanowca jadalnego oraz zwyczajnego. Z powodu bogatej zawartości pierwiastków śladowych, takich jak magnes, mangan oraz potas, polecany jest szczególnie osobom cierpiącym na problemy z wątrobą i woreczkiem żółciowym.
Miód lawendowy
Miód pochodzenia francuskiego. Przybiera jasnożółtą lub złocistą barwę. Swoje zastosowanie znajduje przy nerwicy, bezsenności oraz bólach głowy. Z powodu właściwości rozkurczowych, stosowany jest również przy schorzeniach serca, zaburzeniach trawienia, chorobach żołądka, jelit, a nawet wątroby.
Miód lipowy
Ma jasnożółtą barwę. Polecany jest szczególnie w leczeniu przeziębienia i grypy. Co więcej, łagodzi stres, równoważy ciśnienie oraz ma właściwości antybiotyczne, przeciwgorączkowe oraz przeciwkaszlowe.
Miód rzepakowy
Charakteryzuje się słomkowym kolorem. Pod wpływem krystalizacji, przybiera kolor biały. Stosowany jest przy chorobach serca oraz stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Ponadto, zalecany jest osobom cierpiącym na schorzenia wątroby i stany zapalne dróg żółciowych. Co więcej, łagodzi on szkodliwe działanie zarówno alkoholu, jak i papierosów.
Miód spadziowy
Powstaje z wydzieliny (spadzi) mszyc, które żywią się sokami z łyka rośliny. Najpopularniejszy w Polsce jest miód ze spadzi ze świerku, jodły oraz sosny. Najczęściej przybiera kolor ciemny z odcieniem zielonkawym. Z powodu działania wykrztuśnego dodawany jest często do syropów na kaszel. Ponadto, działa przeciwzapalnie, co sprzyja leczeniu chorób reumatycznych.
Miód wielokwiatowy
Pozyskiwany jest z letnich kwiatów, kwitnących w czerwcu oraz lipcu. Ma żółtą barwę, jednak po skrystalizowaniu przybiera kolor jasnobrunatny. Stosowany jest w leczeniu chorób serca oraz nadciśnienia. Ponadto, łagodzi on nerwice, depresje, ale również katar sienny, alergię czy astmę. Co więcej, wzmacnia organizm oraz dodaje energii.
Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
kuchnia, medycyna, witaminy
Podobne artykuły/wiadomości: |
Podziel się artykułem
Artykuł został opracowany przez: |
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!