reklama
Seniorzy są aktywniejsi seksualnie od seniorek (Komentarzy: 35)
Jakie podwyżki emerytur w 2011 roku? (Komentarzy: 25)
Dla seniorów Hiszpania jest tańsza (Komentarzy: 20)
Odwrócona hipoteka, czyli jak dorobić do emerytury? (Komentarzy: 16)
Sanatoria: Przerzeczyn-Zdrój (Komentarzy: 13)
Kwasy Omega 3
(2010-11-25)Bardzo często w mediach słyszy się o kwasach Omega 3. Ale co to właściwie jest i jak działa na nasz organizm? W jakim pożywieniu się znajdują i czy musimy je spożywać?
Kwasy Omega 3 to nienasycone kwasy tłuszczowe. Spełniają one bardzo istotną rolę w utrzymywaniu w wysokiej kondycji naszego umysłu oraz sprawności fizycznej. Wpływają na układ odpornościowy zwiększając jego wydolność, co chroni nas przed złapaniem chociażby przeziębienia w autobusie. Ponadto obniżają ciśnienie i zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia zawału i arytmii serca. Pełnią przede wszystkim rolę profilaktyczną – zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwory, wrzody dwunastnicy i żołądka. Kwasy Omega 3 czynią również skórę jędrniejszą i wygładzają zmarszczki.
Źródłem wspomnianych kwasów tłuszczowych są przede wszystkim ryby morskie (makrela, łosoś, śledź. tuńczyk), orzechy, migdały. Znajdziemy ja także w siemieniu lnianym. Jednak pomimo dostępności wielu produktów bogatych w Omega 3, nasze organizmy ciągle cierpią z powodu ich niedoboru. Wiąże się to z dwoma czynnikami. Pierwszym jest fakt, że ryby bardzo rzadko goszczą na stołach, a powinno się je spożywać minimum raz tygodniu, najlepiej dwa razy. Drugą przyczyną jest jakość pożywienia sprzedawanego dziś w sklepach. Ryba żyjąca dziko w morzu, wyprodukuje znacząco więcej dobroczynnego tłuszczu (czyli pożądanych kwasów Omega 3) niż ta, która żyje w sztucznie stworzonych warunkach morskiej farmy, będącej odmiennym środowiskiem od naturalnego.
Te dwie rzeczy sprawiają, że oprócz potrzeby spożywania kwasów Omega 3 w naturalnej postaci podczas posiłków, warto czasem wesprzeć organizm łyżką oleju lnianego lub produktem dostępnym w aptece (tran, olej w kapsułkach). Pozwoli to lepiej funkcjonować procesom metabolicznym, obniży poziom złego cholesterolu, a podwyższy dobrego.
Warto również wiedzieć, że kwasy Omega 3 są budulcem siatkówki oka. Zatem spożywanie ich w odpowiedniej ilości zatrzyma postęp wady wzroku oraz zmniejszy ryzyko jego utraty.
Podsumowując, kwasy Omega 3 są niezbędnym elementem diety, który wpływa dobroczynnie na cały organizm.
Słowa kluczowe (tagi) dla tej wiadomości:
choroby, leki, medycyna, witaminy, zdrowie
Podobne artykuły/wiadomości: |
Podziel się wiadomością
Wiadomosć została opracowana przez: |
Ta wiadomość nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!