reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Najnowsze artykuły w dziale Kulinaria
Jak kupować świeże produkty spożywcze? (2015-03-23)

Sklepowe półki przepełnione są różnorodnymi produktami spożywczymi, które kuszą nas kolorowym opakowaniem, wyglądem znanym z reklam czy niską ceną ale czy na pewno wiemy jak rozpoznać te naprawdę wartościowe? więcej

Wielkanoc - tradycyjnie i rodzinnie (2013-03-28)

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, natomiast z powodu natłoku obowiązków przygotowania często odkładamy na ostatnią chwilę. Zajęci porządkami i zakupami oraz przyrządzeniem potraw często zapominamy o wprowadzeniu naszych pociech w klimat oraz tradycje tych świąt. więcej

Co należy jeść, by mieć piękny uśmiech? (2013-01-24)

Żeby zachować zdrowe zęby bardzo ważne jest wprowadzenie do swojej diety kilku produktów. Ryby, jajka, czy … wodorosty pomogą nam zachować piękny uśmiech przez długi czas. więcej

Zdrowe przekąski na przyjęcie (2013-01-22)

Przekąski na przyjęcie najczęściej kojarzą się nam z chipsami i słonymi paluszkami, które stanowią prawdziwą bombę kaloryczną. W krótkim czasie można jednak przygotować zdrowe i bardzo efektowne przekąski, cieszące oko wyglądem, smakiem i oryginalnością. więcej

Ryby i inne owoce morza - samo zdrowie? (2011-01-28)

Już dawno dowiedziono znaczącego wpływu spożywania ryb na zdrowie. W krajach, gdzie ryby i owoce morza jada się codziennie, ludzie są zdrowsi i dłużej żyją. Zatem co takiego jest w rybach, że coraz częściej dietetycy nakłaniają do zwiększenia ich porcji w codziennych posiłkach. więcej

Miód - zdrowe i słodkie co nieco (2011-01-26)

Miód znany jest od wieków, o czym świadczą zapiski sprzed tysięcy lat. Już starożytne ludy doceniały go i chętnie wykorzystywały w celach spożywczych, leczniczych czy pielęgnacyjnych. Miód, który wciąż nadawał się do jedzenia znajdywano nawet w grobowcach faraonów. więcej

Coś na rozgrzanie - nalewki (2011-01-21)

Nalewki mogą nas nie tylko rozgrzać w zimne wieczory ale także pomóc nam w kilku dolegliwościach. Domowym sposobem możemy przyrządzić zarówno te lecznicze – ziołowe czy owocowe - jak i takie, które zwyczajnie poprawią nam nastrój. więcej

Co to jest glutaminian sodu? (2011-01-11)

Coraz częściej w reklamach różnych produktów słyszymy następującą regułkę: nie zawiera glutaminianu sodu. Większość  z nas spodziewa się pewnie, że to jakaś chemiczna substancja i oczywiście ma rację. Jednak co to za związek, jakie ma właściwości i czemu służy jako składnik produktów spożywczych, to dla przeciętnego konsumenta pozostaje tajemnicą. Dlatego postanowiliśmy przybliżyć Czytelnikom krótki opis glutaminianu sodu. więcej

Kilka pomysłów na niedzielny obiad (2011-01-07)

W niedzielę przychodzi rodzina na obiad – dzieci, wnuki – co zaserwować naszym ukochanym? Jakąś wykwintną, oryginalną potrawę, a może raczej danie z tradycyjnej polskiej kuchni? Przewrotnie odpowiadam: jedno i drugie. więcej

Produkty rodem z Dolnego Śląska (2011-01-06)

Robiąc zakupy, zwykle nie zwracamy uwagi na region, z którego dane produkty pochodzą. Tymczasem, wiele z nich wytwarzanych jest w okolicznych miejscowościach i, co więcej, stanowią tamtejsze tradycyjne specjały. Poniżej przedstawiamy  kilka kulinarnych propozycji wywodzących się z Dolnego Śląska. więcej