reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Najnowsze wiadomości w dziale Kulinaria

12

Pomidory pomagają w walce z rakiem (2015-09-10)

Pomidory są jednymi z najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Cenimy je za delikatny smak i aromat jaki nadają naszym potrawom, choć często nie zdajemy sobie sprawy z ich właściwości leczniczych. Naukowcy dowiedli, że zawarty w pomidorach przeciwutleniacz likopen może pomóc w walce z nowotworami. więcej

Niezwykłe właściwości grejpfrutów (2015-08-10)

Grejpfrut to chyba najbardziej niedoceniany z cytrusów, który przez swój gorzkawy smak przegrywa z słodkimi pomarańczami czy mandarynkami. Jednak jego właściwości zdrowotne są zadziwiające. więcej

Czas na botwinkę... (2015-06-15)

Często niedoceniana przez Polaków botwina to nic innego jak młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Nie dość, że jest niskokaloryczna, to dodatkowo pomaga w walce z chorobami krwi, wątroby oraz wzmacnia odporność organizmu. więcej

Niedoceniony imbir (2015-03-19)

Kojarzy nam się z rozgrzewającą herbatą w trakcie przeziębienia lub nieczęsto używaną w naszych domach przyprawą. Tymczasem imbir ma wiele właściwości, o których nie wiedzieliśmy - m.in. rozgrzewa, leczy i zapobiega mdłościom. więcej

Kwasy omega-3 (2015-03-18)

Zwykle jesteśmy przekonywani o szkodliwym wpływie tłustego jedzenia natomiast kwasy omega-3 są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Mają zbawienny wpływ na nasz układ nerwowy, odpornościowy, stawy, mózg a nawet pomagają zwalczyć depresję więcej

Tłusty czwartek - jeden dzień zapomnienia (2011-03-02)

Tradycja to podstawa - dlatego też i w tym roku trzeba należycie uczcić wspaniały TŁUSTY CZWARTEK! więcej

Jak rozpoznać świeże mięso? (2011-01-26)

Mięso można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym. Przyjrzyjmy się zatem jak rozpoznać to świeże i wysokiej jakości. więcej

Wino białe, czerwone, różowe... do czego je podawać? (2010-12-16)

Wyprodukowanie dobrego wina wymaga wiele pracy a także czasu. Alkohol ten znany był już w starożytności, stanowił dodatek do hucznych zabaw jak i do ceremonii religijnych. Dzisiaj wino chętnie serwujemy do posiłków przy okazji różnych imprez lub bez nich. Jednak rzadko zdajemy sobie sprawę jak dobrać wino do potrawy, jakimi kryteriami się kierować. więcej

Ab ovo... jajko (2010-12-13)

Jajko często gości na polskich stołach. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na urozmaicone potrawy jajeczne. więcej

Kalarepa – zapomniane warzywo? (2010-12-02)

Znana już w starożytnym Rzymie, do Polski dotarła w XIX wieku. Jednak obecnie coraz rzadziej można spotkać kalarepę na naszym stole, a dzieci znają ją chyba tylko z wiersza Jana Brzechwy „Na straganie”. Może więc warto uzupełnić nasz domowy zasób warzyw o kalarepę?? Zwłaszcza, że jest ona bogata w składniki odżywcze, tj. witaminy A, K, kwas foliowy i wapń. Z uwagi na zawartość cholagogi zaleca się ją chorym na miażdżycę i osobom z zaburzeniami metabolizmu. Co ważne kalarepa zawiera mniej cholesterolu niż inne warzywa z rodziny kapustowatych. więcej

12