reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Wiadomosć w dziale Kulinaria

Jak rozpoznać świeże mięso?

(2011-01-26)

zepsute mięsoMięso można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym. Przyjrzyjmy się zatem jak rozpoznać to świeże i wysokiej jakości.

Zbyt ciemne mięso jest nieświeże. Natomiast zbyt jasne oznacza, że było płukane solanką, aby dłużej zachowało właściwy wygląd.

Drób nie może być wilgotny, a tym bardziej się kleić. Ponadto świeże mięso nie wydziela żadnego zapachu. Wieprzowina oraz jagnięcina powinny być zwięzłe i różowe. Przy zakupie dziczyzny najlepiej sprawdzić pochodzenie mięsa. Ponadto lepsze walory smakowe ma młoda dziczyzna – stara staje się twarda.

Żadne z mięs nie powinno być mokre. Jeśli widać, że puszcza soki, oznacza to, że wcześniej było nafaszerowane płynami dla zwiększenia masy. Zapach powinien być naturalny i przyjemny. W innym razie można trafić na sztuki płukane w specjalnych roztworach, które potem łatwo wyczuć w smaku.

Słowa kluczowe (tagi) dla tej wiadomości:
Przepisy kulinarne, kuchnia, zdrowie

Podobne artykuły/wiadomości:

Podziel się wiadomością

wykop.pl Share

 

Wiadomosć została opracowana przez:
BycSeniorem.pl

Komentarze do wiadomości Jak rozpoznać świeże mięso?
2013-03-23 | 16:21:24

Mięso puszcza naturalne soki , tak zwane osocze  i wcale to nie oznacza, że było moczone czy nastrzykiwane solą  , czy czymś podobnym.Mięso świeże jest jasnoróżowe , zwarte i "nielejące" sprężyste . Więcej

2011-03-26 | 08:18:41

Kto to pisał ??? ..."Ponadto świeże mięso nie wydziela żadnego zapachu."... ..."Zapach powinien być naturalny i przyjemny."... To jak to jest? pachnie czy nie pachnie? Moja wiedza mówi, że pachnie Więcej